Szabályozások és rendeletek a gluténmentes élelmiszerekről
A gluténérzékenység okainak feltárásával az 1900-as évek második felében foglalkoztak először érdemi kutatások. Ekkoriban kezdtek el fejlődni a diagnosztikai módszerek, valamint ekkor kezdett el kialakulni az élelmiszerekben meglévő gluténtartalom pontos megállapításának és meghatározásának is a módszertana.
Ezek a kutatások és eljárások tették aztán lehetővé az addigi esetleges szabályozások újragondolását, pontosítását. Megszületett a CODEX Standard (az élelmiszerbiztonsági szabványokat magába foglaló dokumentum), majd több, erre vonatkozó nemzetközi és európai uniós rendelet is. Az Európai Unióban 2008 óta a Codex Standard for Foods for Special Dietary Use for Persons Intolerant to Gluten címet viselő kódex képezi az alapján a gluténmentes termékek címkézéséről szóló rendeleteknek.
Gluténmentes és nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerek jelölése
Az említett kutatások hatására született meg a nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerek kategóriája is.
Ezt az új kategóriát az a (kutatási eredményekkel is alátámasztott) elgondolás hívta életre, miszerint eltérés van abban, ahogyan a gluténérzékenyek emberek szervezete reagál a gluténra. (Más tüneteket produkálhat a klasszikus/cöliákiás gluténérzékenységgel, a búzaallergiával és a nem-cöliákiás gluténérzékenységgel küzdő személyek szervezete – erről ide kattintva olvashatsz bővebben.) Megállapították, hogy vannak, akik bár érzékenyek rá, kis mennyiségben mégis fogyaszthatnak glutént – elsősorban nekik készülnek a nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerek, amelyek maximum 100 mg/kg glutént tartalmaznak.
A gluténmentes kifejezés viszont csak akkor használható, ha egy élelmiszer ennél is jóval kevesebb, legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a gluténérzékenység bizonyos típusainak akár ilyen apró mennyiség is egészségkárosító lehet. Tehát ha fontos számodra, hogy még csak kis mértékben se kerüljön glutén a szervezetedbe, akkor a gluténmentes kifejezést sem veheted készpénznek: olyan gyártókat, (web)áruházakat kell keresned, amelyek garantálni tudják, hogy minimális mennyiségű glutén sem került a termékeikbe.
És egyúttal azt is fontos tisztázni, hogy a gluténmentes kifejezés nem használható olyan élelmiszereken, amelyek alapanyaguknál fogva gluténmentesek – hiszen a többi, hasonló termék is értelemszerűen az, így megtévesztő, félrevezető lenne az ilyen jellegű megkülönböztetés.
Ez az oka annak, hogy számos Szafi Reform és Szafi Free terméken sem szerepel, hogy azok gluténmentesek – pedig értelemszerűen azok, hiszen nálunk csak gluténmentes termékeket találsz! De azokon a terméken, amelyek eredendően gluténmentesek, ezt nem tüntethetjük fel.
A gluténmentesség további jelölései
2016-ig a gluténmentes és a nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerek a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csoportjába tartoztak. 2016 nyara óta viszont már a normál közfogyasztású élelmiszerekhez tartoznak.
A rendelet, amely erről szólt, egyúttal azt a szabályt is részletesebben is pontosabban rögzítette, hogyan kell megadni az egyes élelmiszereken a gluténtartalomra vonatkozó információkat.
A fent leírtakon túl megfogalmazta például a következőket is:
-
Gluténmentes vagy nagyon alacsony gluténtartalmú élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, tárolása, feldolgozása során kizárták a gluténnal való szennyeződés lehetőségét, és amelyek gluténtartalma maximum 20 mg/kg.
-
A fogyasztók pontosabb tájékoztatása érdekében a gluténmentes és a nagyon alacsony gluténtartalmú kifejezések mellett feltüntethetők a „gluténérzékenyek is fogyaszthatják” és a „cöliákiában szenvedők is fogyaszthatják” kifejezések is.
-
Ha egy élelmiszert úgy gyártottak, hogy glutén tartalmazó összetevőjének gluténtartalmát csökkentették vagy más, természetes módon gluténmentes összetevővel helyettesítették, akkor a „kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” és a „kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült” kifejezések is használhatók.
-
A gluténmentes kifejezés kiegészülhet erre utaló logókkal és ábrákkal is:
Fontos tudnivaló, hogy az élelmiszerek gluténmentességének, gluténtartalmának jelölése nem azonos az allergén jelöléssel, amit egy másik rendelet szabályoz!
A gluténtartalom jelölése
Gluténtartalom szempontjából az élelmiszerek három kategóriáját különítjük el:
-
glutént biztosan tartalmazó élelmiszerek: erről a fogyasztót az élelmiszerek csomagolásán, címkéjén vagy a kiszolgálás/értékesítés helyszínén tájékoztatni kell
-
glutént összetevőként nem tartalmazó élelmiszerek, amelyekben azonban keresztszennyeződés formájában előfordulhat glutén
-
természetes módon gluténmentes élelmiszerek
Az első kategóriába tartozó (tehát a glutén tartalmazó) élelmiszereken a gluténtartalmú összetevő kiemelése kötelező, egyértelműen ki kell emelni őket a többi összetevő közül (például más betűtípussal, félkövér betűkkel vagy valamilyen háttérszínnel).
A gluténmentességet pedig a fentebb ismertetett módokon lehet jelölni.
„Nyomokban glutént tartalmazhat”
Végül, de nem utolsósorban érdemes pár szót szólni a nyomokban glutént tartalmazhat jelölésről is. Mit jelent az, hogy nyomokban? És a tartalmazhat kifejezés mire utal: tartalmaz vagy nem mindig tartalmaz glutént egy ilyen termék?
Nos, az igazság az, hogy megnyugtató válasz ezekre a kérdésekre valóban nincs. Azokban a termékekben, amelyeken ezt a feliratot látod, nem biztos, hogy van glutén – de elképzelhető, hogy keresztszennyeződés miatt mégis került bele. És sajnos ennek a fordítottja is igaz lehet: attól, hogy egy terméken nincs feltüntetve, hogy nyomokban glutént tartalmazhat, attól még lehetséges, hogy mégis tartalmaz, még ha csak minimális mennyiségben is. Számos olyan élelmiszer van, amelyekbe tárolás, feldolgozás, csomagolás során keveredhetett gluténtartalmú összetevő.
A legjobb, amit tehetsz, hogy ha teljes mértékben kerülöd a glutén fogyasztását, akkor nem vásárolsz olyan termékeket, amelyek nyomokban glutént tartalmazhatnak.
Sőt, ha a 20 mg/kg gluténtartalmat se engeded/engedheted meg magadnak (például súlyos érzékenység, allergia vagy szigorúbb diéta, étrend miatt), akkor még a gluténmentes megjelöléssel ellátott élelmiszerek vásárlása során is körültekintően kell eljárnod (hiába vannak rajtuk akár a (kifejezetten) gluténérzékenyek/cöliákiában szenvedők számára készült szövegek is)!
Olyan gyártókat, (web)áruházakat kell keresned, amelyek garantálni tudják, hogy minimális mennyiségű glutén sem került a termékeikbe.
Mi, a Szafinál, különösen odafigyelünk erre!
Az üzembe véletlenül sem engedünk be semmilyen glutént, tejet, tojást, szóját tartalmazó alapanyagot vagy élelmiszert (még az üzem dolgozóinak kezét és ruházatát is rendszeresen átvizsgáljuk). Minden beérkező anyagot szigorúan ellenőrzünk: nem csak a gyártói deklarációt és az allergénekre vonatkozó nyilatkozatot követeljük meg, hanem mi magunk is számos ellenőrző vizsgálatot végzünk.
Így tudjuk garantálni, hogy akármelyik termékünket is választod, biztos lehetsz benne, hogy nyomokban sem tartalmaz glutént.
Nézz körül termékeink között, és rendelj tőlünk garantáltan gluténmentes élelmiszereket!