Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Mi a különbség a mogyoróvaj és a mogyorókrém között?

Mi a különbség a mogyoróvaj és a mogyorókrém között?

Tudtad, hogy a mogyoróvaj és a mogyorókrém nem ugyanaz? Te sem akarsz lemondani kedvenc édességeidről a diéta alatt sem? Olvass tovább, hogy megtaláld az ízlésednek és étrendednek legmegfelelőbb mogyorós finomságot!

Mogyoróvaj

Képzeld el, hogy egy marék friss, ropogós földimogyorót finomra őrlünk, majd hozzáadunk egy csipetnyi sót, esetleg egy leheletnyi mézet. Az eredmény: egy krémes, selymes textúrájú, ízletes krém: a mogyoróvaj.

Története egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza. A 19. században – a leginkább gabonapelyhekről ismert – Mr. Kellogg kísérletezett a mogyoróvajjal, mint vegetáriánus fehérjeforrással. A St. Louis-i Világkiállításon, 1904-ben vált igen népszerűvé. Ez volt az a világkiállítás, ahol számos, mára már hétköznapi ételt ismertek meg az emberek, mint például a tölcsér, a hamburger, a hot dog, a jeges tea vagy a vattacukor.
 

Az előállítási folyamat nagyon egyszerű. Első lépésként a mogyorót megpörkölik, ezután eltávolítják a héját, végül finomra őrlik. Néhány változatban adnak hozzá sót, cukrot vagy mézet, de a természetes mogyoróvaj esetében ezek teljesen kimaradnak, így a végeredmény egy adalékanyag-mentes finomság lesz.


Mogyorókrém

A mogyorókrém lágy és rendkívül édes: a legtöbb ember nem bír ellenállni neki. A fő összetevője természetesen a mogyoró, de ezen kívül cukrot, növényi olajat és kakaót is tartalmaz, ami még csábítóbbá teszi az ízét.

A mogyorókrém története szintén érdekes. Bár a mogyoróvaj régóta ismert és kedvelt termék, a mogyorókrém története csak az 1940-es években kezdődött. Ekkor egy olasz cukrász, Pietro Ferrero megalkotta a ma ismert híres mogyorókrémet, amelyet azóta is imádnak szerte a világon. Az eredeti cél az volt, hogy egy olcsóbb, de ízletes alternatívát hozzanak létre a csokoládé számára, amely a háború utáni időszakban hiánycikk volt.
 

A mogyorókrém elkészítése hasonlóan indul, mint a mogyoróvajé, de itt földimogyoró helyett általában a törökmogyoró a fő összetevő. A mogyorót megpörkölik, ezután finomra őrlik, és hozzáadják a cukrot, a növényi olajat és a kakaót. A keveréket addig dolgozzák, amíg el nem érik a sima, krémes állagot.


Így használhatod fel

A mogyoróvaj nagyon sokoldalúan felhasználható: kenheted kenyérre, öntheted smoothie-ba, használhatod sütéshez, vagy akár mártogatósnak is. Az ázsia konyhában nagyon népszerűek a mogyoróvajas szószok is.

Tipp: Készíts édes, egészséges harapnivalót! Tölts meg datolyát egy kis mogyoróvajjal, forgasd étcsokiba és mehet a hűtőbe! Ha a csoki megdermedt, már fogyaszthatod is!


Ha gyors energiaforrásra van szükséged, vagy egy kis kényeztetésre vágysz, a mogyorókrém kiváló választás lehet.
Nagyszerűen használható palacsinták, gofrik, sütemények töltelékeként, vagy egyszerűen csak egy szelet kenyérre kenve. Egy kis mogyorókrém feldobja a legunalmasabb zabkását is, így biztosan jól indul a napod!


Melyik a jobb választás az egészséges életmódhoz?

Amikor az egészséges életmódról beszélünk, sokan teljesen elutasítják a mogyorókrémet és inkább mogyoróvajat fogyasztanak. Azonban mindkét terméknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért érdemes alaposan megvizsgálni, melyik illik jobban az étrendedbe.

  • A mogyoróvaj előnye a magas fehérjetartalom és az egészséges zsírok jelenléte. Ezek az összetevők nemcsak hosszú távú energiát biztosítanak, de segítenek az izomépítésben és a regenerációban is.
     
  • Ezen kívül a mogyoróvaj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például az E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin. Ezek az elemek támogatják az immunrendszert és az idegrendszer megfelelő működését.
     
  • Azonban a mogyoróvaj kalóriadús és nagyon könnyen meg lehet enni belőle egy-egy nagyobb adagot. Ha odafigyelsz a kalóriabevitelre, ezt nem árt szem előtt tartanod!

 

  • A mogyorókrém egyik legnagyobb előnye az íze: az édesség iránti vágyat könnyen kielégíti. Ugyanakkor a legtöbb mogyorókrém magas cukortartalma miatt kevésbé egészséges választás.
     
  • Szerencsére azonban nem kell lemondanod a mogyorókrémről sem! Élvezheted a megszokott ízt hozzáadott cukor és pálmaolaj nélkül is! A Szafi Reform Mogyorókrém 65%-kal csökkentett szénhidrát-tartalmú, gluténmentes, tejmentes és 100%-ban vegán. Így bármilyen diétába belefér, ráadásul segít leküzdeni a cukor- és kalóriadús édességek utáni vágyat is.
     
  • A Szafi Reform mogyorókrém élelmi rost forrás, egyben prebiotikus rostot is tartalmaz (inulin). Emellett jó hír, hogy repceolajból készült, ami egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint az alfa-linolénsav forrása, ami egy esszenciális zsírsav a szervezet számára. Ezek a zsírsavak szív és érvédő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulnak a daganatok és a metabolikus szindróma megelőzéséhez.

 

Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről ahhoz, hogy egészségesebben élj! Csak meg kell találnod a megfelelő alternatívákat ezekre. Ebben segítünk mi! Kattints ide és nézz szét a webshopunkban!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog