Mogyoróvaj
Képzeld el, hogy egy marék friss, ropogós földimogyorót finomra őrlünk, majd hozzáadunk egy csipetnyi sót, esetleg egy leheletnyi mézet. Az eredmény: egy krémes, selymes textúrájú, ízletes krém: a mogyoróvaj.
Története egészen az 1800-as évek végéig nyúlik vissza. A 19. században – a leginkább gabonapelyhekről ismert – Mr. Kellogg kísérletezett a mogyoróvajjal, mint vegetáriánus fehérjeforrással. A St. Louis-i Világkiállításon, 1904-ben vált igen népszerűvé. Ez volt az a világkiállítás, ahol számos, mára már hétköznapi ételt ismertek meg az emberek, mint például a tölcsér, a hamburger, a hot dog, a jeges tea vagy a vattacukor.
Az előállítási folyamat nagyon egyszerű. Első lépésként a mogyorót megpörkölik, ezután eltávolítják a héját, végül finomra őrlik. Néhány változatban adnak hozzá sót, cukrot vagy mézet, de a természetes mogyoróvaj esetében ezek teljesen kimaradnak, így a végeredmény egy adalékanyag-mentes finomság lesz.
Mogyorókrém
A mogyorókrém lágy és rendkívül édes: a legtöbb ember nem bír ellenállni neki. A fő összetevője természetesen a mogyoró, de ezen kívül cukrot, növényi olajat és kakaót is tartalmaz, ami még csábítóbbá teszi az ízét.
A mogyorókrém története szintén érdekes. Bár a mogyoróvaj régóta ismert és kedvelt termék, a mogyorókrém története csak az 1940-es években kezdődött. Ekkor egy olasz cukrász, Pietro Ferrero megalkotta a ma ismert híres mogyorókrémet, amelyet azóta is imádnak szerte a világon. Az eredeti cél az volt, hogy egy olcsóbb, de ízletes alternatívát hozzanak létre a csokoládé számára, amely a háború utáni időszakban hiánycikk volt.
A mogyorókrém elkészítése hasonlóan indul, mint a mogyoróvajé, de itt földimogyoró helyett általában a törökmogyoró a fő összetevő. A mogyorót megpörkölik, ezután finomra őrlik, és hozzáadják a cukrot, a növényi olajat és a kakaót. A keveréket addig dolgozzák, amíg el nem érik a sima, krémes állagot.
Így használhatod fel
A mogyoróvaj nagyon sokoldalúan felhasználható: kenheted kenyérre, öntheted smoothie-ba, használhatod sütéshez, vagy akár mártogatósnak is. Az ázsia konyhában nagyon népszerűek a mogyoróvajas szószok is.
Tipp: Készíts édes, egészséges harapnivalót! Tölts meg datolyát egy kis mogyoróvajjal, forgasd étcsokiba és mehet a hűtőbe! Ha a csoki megdermedt, már fogyaszthatod is!
Ha gyors energiaforrásra van szükséged, vagy egy kis kényeztetésre vágysz, a mogyorókrém kiváló választás lehet. Nagyszerűen használható palacsinták, gofrik, sütemények töltelékeként, vagy egyszerűen csak egy szelet kenyérre kenve. Egy kis mogyorókrém feldobja a legunalmasabb zabkását is, így biztosan jól indul a napod!
Melyik a jobb választás az egészséges életmódhoz?
Amikor az egészséges életmódról beszélünk, sokan teljesen elutasítják a mogyorókrémet és inkább mogyoróvajat fogyasztanak. Azonban mindkét terméknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért érdemes alaposan megvizsgálni, melyik illik jobban az étrendedbe.
- A mogyoróvaj előnye a magas fehérjetartalom és az egészséges zsírok jelenléte. Ezek az összetevők nemcsak hosszú távú energiát biztosítanak, de segítenek az izomépítésben és a regenerációban is.
- Ezen kívül a mogyoróvaj gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például az E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin. Ezek az elemek támogatják az immunrendszert és az idegrendszer megfelelő működését.
- Azonban a mogyoróvaj kalóriadús és nagyon könnyen meg lehet enni belőle egy-egy nagyobb adagot. Ha odafigyelsz a kalóriabevitelre, ezt nem árt szem előtt tartanod!
- A mogyorókrém egyik legnagyobb előnye az íze: az édesség iránti vágyat könnyen kielégíti. Ugyanakkor a legtöbb mogyorókrém magas cukortartalma miatt kevésbé egészséges választás.
- Szerencsére azonban nem kell lemondanod a mogyorókrémről sem! Élvezheted a megszokott ízt hozzáadott cukor és pálmaolaj nélkül is! A Szafi Reform Mogyorókrém 65%-kal csökkentett szénhidrát-tartalmú, gluténmentes, tejmentes és 100%-ban vegán. Így bármilyen diétába belefér, ráadásul segít leküzdeni a cukor- és kalóriadús édességek utáni vágyat is.
- A Szafi Reform mogyorókrém élelmi rost forrás, egyben prebiotikus rostot is tartalmaz (inulin). Emellett jó hír, hogy repceolajból készült, ami egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, valamint az alfa-linolénsav forrása, ami egy esszenciális zsírsav a szervezet számára. Ezek a zsírsavak szív és érvédő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, hozzájárulnak a daganatok és a metabolikus szindróma megelőzéséhez.
Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről ahhoz, hogy egészségesebben élj! Csak meg kell találnod a megfelelő alternatívákat ezekre. Ebben segítünk mi! Kattints ide és nézz szét a webshopunkban!