A Candida albicans egy, a környezetünkben igen gyakori gombafaj, amely egészséges emberek szervezetében is jellemzően megtalálható, betegséget mégsem okoz. A gomba elszaporodása akkor jellemző, ha az immunrendszer nem működik megfelelő módon, vagy pedig a szervezet bélflórájának egyensúlya felborul, például antibiotikumos kezelés hatására. A candida fertőzés kezelése a gyógyszeres terápia és az ezt kiegészítő étrend együttes alkalmazása esetén a legeredményesebb.
A candida fertőzés esetén javasolt étrend megvalósítása a tévhitekkel ellentétben igen egyszerűen kivitelezhető, amennyiben ismerjük, milyen alapanyagokat szükséges kerülnünk és előnyben részesítenünk a diéta során.
A candida fertőzésben javasolt étrendi alapelvek:
- Az immunrendszer optimális működésének érdekében fogyasszunk minél több zöldséget és naponta friss gyümölcsöt is, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal és élelmi rostokkal látják el szervezetünket.
- Kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket. Ez igaz a hozzáadott cukorra is és a magas természetes cukortartalmú élelmiszerekre is, mint például a frissen préselt vagy 100%-os gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök, lekvárok, stb.
- A finomított lisztből készült pékáruk és kenyerek helyett válasszunk rostdús, teljes értékű gabonát tartalmazó változatokat.
- Fogyasszunk naponta hasznos baktériumokat tartalmazó, probiotikus élelmiszereket (például joghurt).
- Kerüljük a sarjadzó-és penészgombákat tartalmazó élelmiszereket (pl.: nemes penésszel érő sajtok, téliszalámi, stb.).
- Csak friss, penészedéstől és romlástól mentes élelmiszereket fogyasszunk el.
A candida étrendje mellett ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról és a lehetőség szerint minél több, napfényben eltöltött időről, ennek hiányában pedig külső D-vitamin pótlásról, ugyanis ezek is hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.