Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Könnyű nyári kedvenc: a chia puding

Könnyű nyári kedvenc: a chia puding
Veled is előfordult már a nyári nagy melegben, hogy egyszerűen semmilyen ételt nem kívántál? A meleg levesek nem esnek jól, a zsíros, nehéz ételektől pedig úgy érzed, hogy teljesen eltelítenek és még a mozgás is nehéz lesz utána a hőségben… Ha Te is érezted már mindezt, akkor érdemes lehet velünk tartanod, hiszen most megosztjuk veled, hogy miért remek választás nyárra a chia puding! 
 

Mi is az a chia puding?

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a chia puding egyike azoknak az ételeknek, amelyeket rendkívül gyorsan lehet elkészíteni úgy, hogy a végeredmény mégis finom, tápláló és igazán frissítő legyen. Röviden szólva: egyszerű de nagyszerű. 

Jó, jó…de mégis mi az a chia puding?


A chia puding lelke: a chia mag  

Ennek a könnyen elkészíthető finomságnak az alapját a chia mag adja, amely amely az utóbbi évek egyik legnagyobb “szuperélelmiszer-felfedezésének” számít. Vagyis ez egy olyan nem mesterségesen előállított termék, amely tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag. A szuperélelmiszerek egyik fontos jellemzője továbbá, hogy hatékonyabban képesek hozzájárulni az egészségünkhöz, mint más ételek. 

A chia magok rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjében, valamint számos fontos vitaminban és ásványi anyagban, mint például a kalcium és a magnézium. Jótékony hatásai közé sorolhatjuk gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásait is, de emésztést segítő hatással is rendelkezik. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a chia mag javasolt napi bevitele legfeljebb 15 gramm. 

 

A chia puding elkészítése

A chia puding elkészítése rendkívül egyszerű folyamat: gyakorlatilag nincs másra szükséged, mint kb. 300-350 ml tejre (ez lehet növényi és tehéntej egyaránt), és kb. 50-55 gramm chia magra. Ez a két összetevő jelenti a puding alapját. Keverd össze, majd hagyd a hűtőben pihenni min. 1 órára, de akár egy éjszakára is bent hagyhatod dermedni! 

 

Chia puding-kisokos

A chia puding elkészítése habár nagyon egyszerű, mégis érdemes lehet odafigyelned néhány dologra a megfelelő hatás és íz elérése érdekében. Nyugodtan kísérletezz, és próbáld meg kitapasztalni a te ízlésednek megfelelőt, de úgy gondoltuk, hogy mi is nyújtunk egy kis segítséget a számodra! 


1. Az állag és az idő

A chia puding állaga nagyban függ attól, hogy mennyi ideig hagyod állni. Ahhoz, hogy a magok teljesen megduzzadjanak és elérjék a kívánt zselés állagot, legalább 4 órára van szükség, de a legjobb eredményt akkor kapod, ha egy éjszakára a hűtőben hagyod. Így reggelre egy tökéletesen összeállt, krémes puding vár rád. Ha sietsz, akár 30 perc után is fogyasztható, de ekkor még kicsit ropogósabb lesz.

 

2. Hogyan érheted el a legjobb állagot?

Az állag tökéletesítéséhez érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. Először is, keverd össze alaposan a chia magokat és a folyadékot úgy, hogy ne alakuljanak ki csomók! Az első 10-15 percben érdemes lehet időnként újra megkeverned, hogy a magok egyenletesen szívják magukba a folyadékot. Ha túl sűrűnek találod a pudingot, nyugodtan adj hozzá még egy kis folyadékot, és újra keverd el alaposan!


Miért jó nyáron a chia puding?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy miért érdemes a nyári hőségben ezt az egyszerű, tápanyagokban gazdag ételt választanod. Ha esetleg ez az említett két ok nem lenne elég, akkor íme még néhány! :)


Első ok

A chia mag természetes hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek az apró magok képesek akár tízszeresükre is megduzzadni folyadék hatására, így biztosítva a megfelelő hidratáltságot a szervezeted számára. Ez különösen fontos lehet a  meleg hónapokban, amikor a folyadékveszteség fokozottabb lehet.


Második ok

A chia puding elkészítése nem igényel főzést, ami szintén nagy előny a nyári kánikulában. Az ilyen hidegen készült ételek nemcsak frissítőek, hanem megkímélnek a konyhában töltött forró percektől is.

 

Harmadik ok

Harmadszor,  a chia puding rendkívül sokoldalú. Friss gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, magvakkal vagy akár egy kis mézzel, eperlekvárral ízesítve minden nap új ízélményt képes nyújtani. Ezzel nem csak az ízlelőbimbóidat kényeztetheted, hanem biztosíthatod a változatos tápanyagbevitelt is, ami elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. 

 

Útravaló 

Összességében, a chia puding nyáron nem csak egy ízletes, hanem egy igazán praktikus választás is. Segít hidratálni, energiával feltölteni, és minden szükséges tápanyagot biztosít, hogy jól érezd magad a meleg hónapok alatt. Próbáld ki, és élvezd a nyári chia puding frissítő erejét!

Ha szeretnél még hasonló tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni, akkor folyamatosan figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!