A chia, vagy más néven azték zsálya (Salvia hispanica) az árvacsalánfélék nemzetségébe tartozó, Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény. A növény legértékesebb részét barna, fekete, illetve fehér színű magjai adják, amelyeket a spanyol megszállás előtt már az inkák is étrendjük szerves részeként fogyasztottak.
A chia mag nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz. Nyálkaképző rostjainak köszönhetően folyadék közegében térfogatának sokszorosára képes duzzadni, miközben gél állagot képez (ezt a hatását használják ki az igen népszerű és divatos chiapuding készítésekor).
A chia értékes növényi fehérjék forrása, ezért vegetáriánusok és vegánok számára fontos kiegészítése lehet az húsmentes étrendnek.
Hogyan használjuk fel a chia magot?
A chia mag duzzadóképességének, vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően sokszínűen felhasználható a konyhában. Készíthetünk belőle joghurttal, tejjel pudinghoz hasonló édességet, mivel pár óra alatt megszívja magát a folyadékkal és zselés állagot képez. Nővényi tejhelyettesítővel (pl.: kókusztej, mandulatej, rizstej, zabtej, stb.) a tejallergiások és vegánok étrendjébe is beilleszthető a chia puding, amely kiváló alternatíva lehet reggelire vagy kisétkezésre, dúsíthatjuk gyümölcsökkel, olajos magvakkal, áztatott pelyhekkel, stb.
A chia magot sós és édes kekszek, sütemények sütéséhez is felhasználhatjuk. Vízmegkötő tulajdonsága révén a tojást is helyettesíthetjük vele egyes receptekben, ami nagy előny lehet a tojásallergiások, vegánok számára.
Mindezek mellett bármilyen salátára szórva, kásába keverve, kenyereket dúsítva is kiélvezhetjük ezeknek az aprócska magoknak a kedvező tulajdonságait.