Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

4+1 módja a csicseriborsó felhasználásának

4+1 módja a csicseriborsó felhasználásának

Egyetlen egy alapanyag gyökeresen megváltoztathatja az étkezéseid! Ebben a cikkben bemutatjuk a csicseriborsót és annak felhasználási lehetőségeit, amelyekkel garantáltan feldobhatod a mindennapokat!

Ezért szeretjük

A csicseriborsó nagyon népszerű az egészséges táplálkozás világában. Nem véletlenül! Ez az apró, de annál táplálóbb hüvelyes igazi kincs a konyhában. 

Először is: tele van fehérjével, ami elengedhetetlen az izomépítéshez és a regenerálódáshoz, így tökéletes választás a vegetáriánusok és vegánok számára is, akik így könnyedén pótolhatják a szükséges tápanyagokat. (De bárki kiválthatja vele alkalmanként az állati fehérjét!) Emellett rostokban gazdag, így segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít.

A csicseriborsó gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például B6-vitaminban, folsavban, magnéziumban és vasban. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy energikusnak és egészségesnek érezd magad. És ami a legjobb: gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Legyen szó sós vagy édes ételekről, salátáról vagy főételről, ez az alapanyag mindenben megállja a helyét.

 

Ezeket a recepteket neked is ki kell próbálnod – 4+1 módja a csicseriborsó felhasználásának

 

1) Csicseriborsós vadas ragu 

Egy hosszú és fárasztó nap után sokszor csak egy gyors, mégis ízletes ételre vágysz? A Szafi Free csicseriborsós vadas alapja pontosan ezt adja neked! Pillanatok alatt elkészíthető, gazdag ízvilága felidézi a hagyományos magyar konyha ízeit. Ideális választás, ha valami laktatóra és egészségesre vágysz, anélkül, hogy órákat töltenél a konyhában.

Így készítsd!

  • Aprítsd fel kedvenc zöldségeid: répa, zeller, hagyma - ezek mind remek választás. Minél több zöldséget raksz bele, annál ízesebb és laktatóbb lesz.
  • Pirítsd meg a zöldségeket egy kis olívaolajon!
  • Add hozzá a Szafi Free vadas (csicseriborsós) készételt! Ez az a pillanat, amikor a varázslat elkezdődik. Az alap az összes szükséges fűszert és elegendő csicseriborsót tartalmaz, így neked már csak kevergetned kell.
  • Főzd nagyjából 10 percig: hagyd, hogy az ízek összeérjenek és a zöldségek megpuhuljanak. Ezalatt az idő alatt elkészítheted a köretet is.
  • Tálald barna rizzsel, kölessel vagy Szafi tésztával! Ezek a köretek nem csak egészségesek, de tökéletesen passzolnak a raguhoz.

Ez a csicseriborsós vadas ragu nem csak gyors és egyszerű, de annyira finom, hogy az egész család imádni fogja. Próbáld ki és élvezd a magyar konyha újragondolt, egészséges változatát!

 

2) Csicseriborsó lisztes palacsinta 

Miért válaszd ezt a nagyi jól megszokott palacsinta receptje helyett? Mert tökéletes egészséges alternatíva a hagyományos – finomított liszttel és cukorral készült –  palacsintára. Ráadásul gluténmentes és magas a fehérjetartalma! Persze nem kell örökre elfelejtened a klasszikus palacsintát, de a hétköznapokban megéri az egészségesebb változatot választani!

Hogyan készítsd el?

  • Egy közepes méretű tálban keverd össze a Szafi Free csicseriborsó lisztet vízzel és egy csipet sóval! Kevergesd addig, amíg egy csomómentes tésztát nem kapsz. 
  • Adj hozzá egy kis kókusztejet a gazdagabb ízért: krémességet és enyhe édességet ad a palacsintáknak.
  • Önts egy merőkanálnyi tésztát a felhevített serpenyőbe, és egyenletesen oszlasd el. Süsd mindkét oldalát aranybarnára.
  • Friss gyümölcsökkel, mogyoróvajjal és egy kis mézzel vagy juharsziruppal is megbolondíthatod! Ha fahéjjal is megszórod, még izgalmasabb ízekben lehet részed. A kész palacsintákat halmozd egy tányérra, és válassz mellé szezonális gyümölcsöket: almát, barackot, szilvát.

Ez a csicseriborsó lisztes palacsinta nemcsak finom, hanem tápláló is, így bűntudat nélkül élvezheted a palacsintázást, úgy, mint gyerekkorodban!

 

3) Vegán burger csicseriborsós pogácsával

A csicseriborsós vegán burger igazi telitalálat, ha húsmentes alternatívát keresel! Tökéletes választás mindazoknak, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztásukat, anélkül, hogy lemondanának a finom burgerekről! Ráadásul tele van növényi fehérjével, így hozzájárul az egészséges étrend fenntartásához, és biztosítja, hogy ne csak finom, hanem tápláló is legyen az étkezésed.

Ennyi az egész!

  • Süsd meg a Szafi Szafi Bakery csicseriborsós vegán burger pogácsákat! Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, 200°C-on, 7-10 perc alatt kész is van. Ha inkább serpenyőben készítenéd, hevíts fel egy kevés olajat közepes lángon, és süsd a pogácsákat mindkét oldalukon, amíg szépen meg nem pirulnak.
  • Tálald mindenmentes hamburger zsemlében friss zöldségekkel! A pogácsákat helyezd a zsemlébe, majd mehet rá saláta, paradicsom, uborka és lilahagyma. Az avokádókrém extra krémességet és gazdag ízt ad a burgernek – egyszerűen turmixolj össze egy érett avokádót egy csipet sóval, borssal, citromlével és fokhagymával.

 

4) Csicseriborsóból készült falafel

Szafi Life Fehérjedús falafel alapport használva isteni falafelt készíthetsz, ami ráadásul garantáltan gluténmentes és vegán, valamint kiváló növényi fehérjeforrás. Az ételkészítés során a falafel nem szívja meg magát sok olajjal, így sokkal kevesebb zsírt, ezáltal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos társai. Ezáltal energiacsökkentett étrend (pl. fogyókúra, szálkásító étrend) esetén is bátran fogyasztható. Összetételéből adódóan nagyon lassan felszívódó szénhidrátforrás, tehát alacsony a glikémiás indexe. Ezáltal fogyaszthatják IR-esek, cukorbetegek és egyéb szénhidrát-anyagcsere betegségben szenvedők is, mivel lassan és egyenletesen emeli meg a vércukorszintet.

Ilyen egyszerű!

125 gramm Szafi Life Fehérjedús falafel alapporra, 170 g forrásban lévő vízre és Szafi Reform kókuszolajra lesz szükséged.

  • Keverd össze az alapkeveréket a forró vízzel, és fakanállal alaposan dolgozd össze. Szűk negyedóráig hűtsd lefedve!
  • Majd a masszából formázz dió nagyságú golyókat vizes kézzel.
  • Melegíts közepes hőfokon annyi olajat, hogy félig ellepje a falafeleket, majd oldalanként kb. 2-2,5 percig süsd! Bátran sütheted bő olajban, a golyók nem szívják fel a zsiradékot.
  • Tálald salátával, sütőben sült burgonyával vagy pitával!

 

+1) Hummusz

A hummusz egy igazi klasszikus! Ez a közel-keleti finomság isteni finom és rendkívül egészséges. Ideális snack vagy előétel, amit bármikor előkaphatsz, ha valami könnyűre és táplálóra vágysz. Tele van fehérjével, rosttal és egészséges zsírokkal, így hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez, és hosszan tartó energiát biztosít. Ráadásul a különböző ízesítési lehetőségek végtelen variációt kínálnak, így sosem fogod megunni!

Percek alatt elkészül!

  • Turmixold össze a főtt csicseriborsót tahinivel, citromlével, fokhagymával és olívaolajjal! Egy csésze csicseriborsó, két evőkanál tahini, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma és két evőkanál olívaolaj csodákra képes!.
  • Kóstold meg az elkészült hummuszt, és adj hozzá sót és borsot, ízlés szerint. Ha szereted a pikáns ízeket, mehet bele cayenne bors vagy füstölt paprika is. 
  • Tálald friss zöldségekkel és Szafi pitával vagy ripsszel! A hummuszt helyezd egy tálba, és locsold meg egy kis olívaolajjal.

 

Ha megismered az ilyen szuper alapanyagokat, mint a csicseriborsó, sokkal könnyebb lesz egészségesen étkezni! A legjobb, hogy ezek az ételek nemcsak egyszerűek, gyorsak és egészségesek, hanem finomak is! Így nem lesz nehézség sokszínű, tápanyagban és vitaminokban gazdag ételeket készíteni.

Szeretnél még hasonló érdekes tartalmakat olvasni és új recepteket megismerni?  Figyeld oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog