Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Azok a Szafi termékek is gluténmentesek, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve, hogy gluténmentesek (De miért nincs ez rajta a csomagoláson?)

Azok a Szafi termékek is gluténmentesek, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve, hogy gluténmentesek (De miért nincs ez rajta a csomagoláson?)

A glutén és a gluténmentesség témakörét a mai napig sok tévhit övezi. Ha szeretnél kicsit tisztábban látni ezzel kapcsolatban, akkor ez a bejegyzés segíteni fog!

A glutén

A glutén az a fehérje, amelyet a kalászos gabonafélék (búza, rozs, árpa) tartalmaznak.

Az azonban tévhit, hogy a zab fehérjéje is a glutén. A zab ugyanis egy avenin nevű fehérjét tartalmaz. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy az avenin kémiai szerkezete nagyon hasonló a glutén kémiai szerkezetéhez, ezért gluténérzékenyeknek a zab fogyasztása is problémákat okozhat. Nem véletlenül jelölik allergénként a zabot is, még akkor is, ha gluténmentes zabról van szó.

 

Miben van glutén?

Amíg a zab nem glutént tartalmaz, addig a búzának minden típusában van glutén. Minden kalászos gabonafélét ki kell zárnia az étrendjéből annak, aki gluténmentes diétát követ valamilyen okból.

Nem árt tudni, hogy számos adalékanyag és színezék is gabonafélékből készül. És a malátát is gabona csíráztatásával állítják elő, ami miatt a sört és a többi malátaalapú élelmiszert is kerülni kell gluténérzékenyként. 

 

Glutént tartalmazó és glutént nem tartalmazó összetevők

Minden előrecsomagolt élelmiszeren kötelező feltüntetni, és allergénként jelölni a gluténtartalmú összetevőket. Többek között ez segíti azt, hogy tudd, melyek a glutént tartalmazó élelmiszerek.

Abban az esetben, ha az összetevők között nem látsz gabonanövényt, akkor az adott élelmiszer nem tartalmaz alapvetően glutént, azaz alapanyagánál fogva gluténmentes. Ha a termékben köles, tápióka, keményítő, útifűmag vagy például kukorica van, de kalászos gabonaféle nincs, akkor az a termék gluténmentes, hiszen ezek a növények természetes módon gluténmentesek. Ám még ebben az esetben is oda kell figyelned a csomagoláson látható többi jelzésre/feliratra!

 

Gluténmentes termékek csomagolása

Nem minden gluténmentes terméken szerepel az a szó, hogy „gluténmentes”. 

Mi ennek az oka? Mikor lehet feltüntetni egy termék csomagolásán, hogy gluténmentes? Vagy mit jelent az, hogy valami „nagyon alacsony gluténtartalmú”?

  • A „gluténmentes” kifejezés csak abban az esetben használható, ha a termék gluténtartalma nem éri el a 20 mg/kg-os határértéket. A jogszabály azért szab meg ilyen szigorú határértéket, mert ez alatt nincs kockázat még egy erősen gluténérzékeny egyénnek sem.

  • A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kifejezést pedig akkor lehet használni, ha a termék maximum 100 mg/kg glutént tartalmaz. Kivételt képeznek ez alól a zabot tartalmazó élelmiszerek: az ő esetükben a „nagyon alacsony gluténtartalmú” jelölés csak akkor alkalmazható, ha a gluténtartalom nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

 

Miért nincs feltüntetve minden gluténmentes terméken az, hogy „gluténmentes”?

Gluténtartalmat tekintve az élelmiszereket három kategóriába soroljuk:

  1. glutént biztosan tartalmazó élelmiszerek (gluténtartalmú élelmiszerek)

  2. glutént összetevő formájában nem tartalmazó élelmiszerek, amelyekben azonban mégis előfordulhat glutén (például keresztszennyeződés miatt)

  3. glutént alapanyaguknál fogva nem tartalmazó élelmiszerek

Sok olyan terméken nem látható a „gluténmentes” felirat, amelyek pedig biztosan gluténmentesek, mivel az összetevők is természetesen módon gluténmentesek.

Ennek az az oka, hogy a jelenleg érvényes jogszabályok kimondják, hogy ezeken a termékeken nem lehet feltüntetni, hogy gluténmentesek, mivel a többi, hasonló termék is értelemszerűen gluténmentes. Ebben az esetben „túlzó állításról” beszélünk, mivel megtévesztő, félrevezető lenne az ilyen jellegű megkülönböztetés.

Emiatt nem láthatod például többek között a tejtermékeken, hogy gluténmentesek, pedig értelemszerűen azok. És emiatt nem láthatod minden Szafi terméken sem, hogy gluténmentes, pedig nekünk is tényleg minden termékünk gluténmentes!

 

„Nyomokban glutént tartalmazhat”

Az viszont már előfordulhat, hogy egy olyan terméken, amely eredendőden, alapanyagánál fogva gluténmentes, mégis azt látod, hogy „nyomokban glutént tartalmazhat”. 

Ennek általában az az oka, hogy az adott termék gyártás során érintkezhetett gluténtartalmú összetevővel. 

Ezekben a termékekben, nem biztos, hogy van glutén – de elképzelhető, hogy a keresztszennyeződés miatt mégis került bele. De a Szafi termékeknél biztosan nem fogsz ilyennel találkozni, mivel a gyártóüzemünk teljes mértékben gluténmentes, és a gluténmentességet bérgyártóinktól is megköveteljük, amelyet szigorúan ellenőrzünk is.

A legjobb, amit tehetsz, hogy ha teljes mértékben, szigorúan kerülöd a glutén fogyasztását, akkor nem vásárolsz olyan termékeket, amelyek nyomokban glutént tartalmazhatnak. 

 

Ha olyan termékeket keresel, amelyek garantáltan 100%-ban gluténmentesek, akkor nálunk jó helyen jársz! Webshopunkban számtalan olyan terméket találsz, amelyekben még keresztszennyeződés formájában sincs glutén!