Ha cöliákiában, gluténérzékenységben szenvedünk, kénytelenek vagyunk a gluténtartalmú gabonaféléket, így a hagyományos liszteket is kizárni az étrendünkből. Jó hír azonban, hogy számtalan olyan gabonaalternatíva létezik, amelyek lisztté őrölt formában is elérhetők, illetve egyre több gyártótól válogathatunk gluténmentes lisztek, lisztkeverékek közül.
Ismerkedjünk meg a gluténmentes lisztek közül néhánnyal:
Rizsliszt: A rizs természeténél fogva gluténmentes alapanyag. Nem csak köretként, hanem lisztté őrölve kenyerek, péksütemények, sütemények elkészítéséhez is felhasználható. Megtalálható a barna és fehér rizsből készült liszt is a boltokban. Édes és sós ételek egyaránt elkészíthetőek belőle.
Kukoricaliszt: A rizsliszthez hasonlóan használható sütéshez, főzéshez. A rizsliszt fehér színéhez képest sárgább, sütési tulajdonságai hasonlóak. A rizsliszt és kukoricaliszt felhasználható kenyerek, péksütemények sütésére, de a sikérfehérjék hiánya miatt nem számíthatunk a hagyományos, búzából készült kenyér levegősségére, puhaságára.
Amarántliszt: Az amaránt egy úgynevezett álgabona, mellyel találkozhatunk natúr, puffasztott mag, illetve liszt formájában is. Lisztként leginkább tészták hozzávalójaként vagy kenyerek sütéséhez, valamint panírozáshoz használják. Érdemes keverni más gluténmentes lisztekkel.
Chiamag liszt – A chiamagból készített, zsírtalanított liszt. Előnye, hogy sok folyadékot képes megkötni, ezzel pedig javíthatja a gluténmentes lisztek sütési tulajdonságait. Használatakor ügyeljünk arra, hogy a hagyományos lisztnél több folyadékot vesz föl, így növelnünk kell a folyadék mennyiségét a receptben és a sütési időt is!
Tápiókaliszt- Más néven: maniókaliszt. A trópusi manióka növény gumójából kivont, magas keményítőtartalmú, gluténmentes liszt. Gluténmentes pékáruk és sütemények (sós és édes) készítéséhez kiváló hozzávaló, hiszen maglisztekhez keverve kitűnő állagú tésztát gyúrhatunk belőle.
Hajdinaliszt – Élelmi rostokban gazdag lisztféle, ezért a gluténérzékenyek számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Használhatjuk kenyerek, sütemények, piskóták sütéséhez, valamint száraztészták készítéséhez.
Kölesliszt – Szintén élelmi rostokban gazdag liszt, a hajdinánál világosabb színe és enyhébb illata van. A kölesből készült gluténmentes liszt kissé édeskésnek mondható, ezért általában omlós süteményekhez szokták használni.
Mandulaliszt – A mandulaliszt a mandulából készített, zsírtalanított őrlemény. Nagyon finom, puha tésztát készíthetünk belőle, ezért nem csak a gluténmentes, illetve paleo étrendben, de a hagyományos cukrászatban is előszeretettel használják. Érdemes kipróbálni panírozáshoz és gluténmentes sütemények készítéséhez.
Kókuszliszt: - Édeskés, kókuszos ízvilágú, magas élelmi rosttartalmú, fehérjében gazdag liszt, amelyet a kókuszdió zsírtalanított húsából készítenek. Nagy folyadékmegkötő képessége miatt a receptekben több folyadékot igényel, mint a hagyományos lisztek.
A sütést és főzést tovább segíti, hogy ma már nem csak a gluténmentes lisztek, hanem a kifejezetten egy-egy termék elkészítéséhez összeállított, kész lisztkeverékek választéka is folyamatosan növekszik.
Webáruházunkban megtalálhatja az ízlésének és igényeinek megfelelő gluténmentes liszteket és lisztkeverékeket, köztük a magas élelmirost-tartalmú, minden jelölendő allergéntől mentes étrendben felhasználható Szafi Free lisztkeverékeket, a gluténmentes, paleo Szafi Fitt lisztkeverékeket, a Schar gluténmentes lisztkeverékeket, Balviten gluténmentes lisztkeverékeket, Mester család gluténmentes lisztkeverékeket, és még sok egyéb terméket.