Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Goji bogyó

Már több áruházban, bio boltban, webshopban elérhető az úgynevezett goji bogyó (angol nyelvterületen wolfberry, azaz farkasbogyó), amelynek őshazája Tibet. A goji bogyó az ördögcérna nemzetségébe tartozó növények közé tartozik. Eredetileg a szemek, a máj, és a vesék jólétéért, gyógyulásáért fogyasztották. Jó pár éve már Európában is teret hódított, főleg azon emberek körében, akik figyelnek a tudatos tápanyagbevitelre, elfogyasztott élelmiszereik vitamin-, és ásványi anyag tartalmára is. A goji bogyó sokak szerint ízben hasonlít a mazsola-cseresznye kombinációra, vannak, akik úgy vélik, van egy kis paradicsomos beütése is. Kinézetre hasonlít egy hosszabb szemű vörös mazsolához. Hazánkban legkönnyebben aszalt formában juthatunk hozzá, de előszeretettel fogyasztják nyersen, és főzve is.

 A goji bogyónak számos jótékony hatása ismert. Gazdag nyomelemekben, valamint 18 aminosav található meg benne, így remek növényi fehérje forrásként is szolgálhat. Jótékony hatással bír a szemekre (zexantin tartalma miatt), és a bőrre, mivel magas a béta-karotin tartalma. Magas a B-, és a C-vitamin (29 mg) tartalma. Rendszeres fogyasztása (120 ml goji dzsúz/nap) jó hatással lehet a közérzetre, és javíthatja az agyi funkciókat is. A kiegyensúlyozott táplálkozás méltó tagja lehet ez az élelmi rostokban gazdag, pici, piros bogyó.

                A goji bogyó fogyasztása sokoldalú lehet: ha szeretnénk, magában nassolhatjuk, de akár bele sütethetjük süteményeink tésztájába, kiválóan díszíthetjük vele különböző kásáinkat, dúsíthatjuk vele pudingjainkat. Müzlibe, joghurtokba, turmixokba is szórhatunk goji bogyót, gazdagítva ezzel a kész étel aminosav, és vitamin tartalmát.  Goji bogyóból szokás teát is készíteni: vízhez, zöldteához adjunk egy evőkanál goji bogyót, és hagyjuk állni 10-15 percig! A tea elfogyasztása után a megpuhult goji bogyók ízletes csemegék lehetnek. Az iráni konyha előszeretettel alkalmazza a goji bogyót különböző rizses, és kuszkuszos ételekben is. Kínában évszázadok óta a leveseket ízesítik goji bogyóval. Érdemes kipróbálni a répás-gyömbéres levest goji bogyó hozzáadásával!

                Goji bogyó hozzáadásával ÍGY tudtok kakaós-narancsos, szénhidrátcsökkentett paleo kuglófot sütni, illetve ÍGY  tudjátok hozzáadni a paleo-vegán hamis túrótortátokhoz!

A Szafi Reform aszalt goji bogyó hozzáadott cukortól mentes, édességét a természetes gyümölcscukor tartalma biztosítja. ITT rendelhető hozzáadott cukortól mentes étcsokoládéba mártott aszalt goji bogyó, amelyet gluténérzékenyek és paleo életmódot élők is bátran fogyaszthatnak!

               

Tartalomhoz tartozó címkék: blog