A hozzáadott cukormentes élelmiszerek fogyasztása előnyösebb a szervezetünk egészsége szempontjából, de sokan nem is tudják, hogy mennyi rossz dolgoktól óvják meg magukat, ha minimalizálják a cukorfogyasztást. Testünk hálás jelzéseket küld, amennyiben a hozzáadott cukormentes élelmiszereket részesítjük előnyben, a cukros társaikkal szemben.
A finomított cukor már szájba vételkor el kezd rombolni: a szájüregben található baktériumok felveszik, és lebontják a cukrot (a glükózt, és a fruktózt is). A finomított cukor fogyasztásával rengeteg üres kalóriához juttatjuk testünket, amelyek csak megnehezítik a biológiai folyamatokat. A cukron keresztül nem jutunk ásványi anyagokhoz, és vitaminokhoz, azonban megemésztéséhez ezek szükségesek, így testünktől vonja el azokat. Az anyagcserét is befolyásolja a cukorfogyasztás: a hasnyálmirigyet, és az egész szervezetet keményen megdolgoztatja. A hasnyálmirigyet érdemes kímélni, mert a fokozott használatbavételtől kimerülhet, és cukorbetegség alakulhat ki. Elfogyasztása után, a cukor hirtelen áramlik be a véráramba, megemelve a vércukorszintet, és lefoglalva az immunsejtek receptorait, ami következtében, csökkenhet a szervezet ellenálló képessége. Ez csupán néhány hatása a MÉRTÉKTELEN cukorfogyasztásnak, de írhattam volna arról is, hogy elvonja a csontokból a kalciumot, hogy addiktív, hogy fokozza a savkiválasztást, hogy rendszeres, nagymértékű fogyasztása elhízáshoz vezet, stb.
Tehát megéri dönteni a hozzáadott cukormentes élelmiszerek mellett. Ma már könnyen kivitelezhető a cukormentes életmód. Otthon a sütéshez-főzéshez választhatunk kristályos/por/folyadék állagú édesítőszereket, vagy cukorpótlókat. Ha, azonban nincs lehetőségünk házi kosztot fogyasztanunk, vagy édes rágcsálnivalót szeretnénk vásárolni, akkor sem kell a cukortartalmú élelmiszereket választanunk. Hozzáadott cukormentes élelmiszerek, konyhai alapanyagok, édességek, késztermékek mind-mind hozzáférhetőek, akár erről a weboldalról is.
Amennyiben hozzáadott cukormentes élelmiszereket szeretnénk vásárolni, mindig legyünk körültekintőek, és olvassuk el a termék címkéjén az összetevőket! A hozzáadott cukormentes élelmiszerek fogyasztása fénykorát éli, és a gyártók igyekeznek olyan kulcsszavakat feltűntetni a csomagolásokon, amelyeken a vásárlóknak megakad a szemük. Az összetevők mellett a tápérték táblázatot is érdemes megtekinteni. Figyeljük meg, hogy a táblázatban a szénhidrát értéknél mekkora érték az „ebből cukor” (ez nem csak a hozzáadott cukrot, hanem a természetes cukrot is jelöli).
Egyre több élelmiszergyártó állít elő hozzáadott cukormentes élelmiszereket. Fagylaltok, kekszek, sütemények, édes lisztkeverékek, üdítők, szószok, csokoládék, mind-mind elérhetőek hozzáadott cukortól mentesen! Miért is választanánk a cukrosat?