Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Hozzáadott cukortól mentes élelmiszerek

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják az életükből a hozzáadott cukrot. Lehet, hogy te is gondolkodtál már ezen, de bizonytalan vagy, hogy megéri-e. Nos, hadd mondjam el: a váltás egy új, alacsony cukortartalmú  életmódra könnyebben kivitelezhető, mint gondolnád, és rengeteg előnnyel jár. Nemcsak az energiaszinted fog javulni, de az általános közérzeted is jobb lesz, amint elhagyod a felesleges cukrot és számos betegséget is megelőzhetsz.

A hozzáadott cukor elhagyása sok pozitív változást hozhat az életminőségedben. Sokan, akik csökkentették a cukorfogyasztásukat, arról számoltak be, hogy több energiájuk van, jobban alszanak, és általánosan jobb közérzetet tapasztalnak. Ha téged is vonz a lehetőség, hogy javíts az életminőségeden, érdemes megfontolnod a cukormentes életmódot.

A finomított cukor ára: mi történik a szervezetünkkel?

A finomított cukor étkeink gyakori összetevője, de sokan nem is tudjuk, milyen romboló hatással van a szervezetünkre. Amint a cukor bejut a szájüregbe, a baktériumok azonnal elkezdik lebontani azt. Ez a fogaink egészségét veszélyezteti, mivel a baktériumok savakat termelnek a cukor lebontása során, amelyek károsítják a fogzománcot, és így hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz.

A cukor elfogyasztása után a vékonybélben hamar felszívódik,  majd a véráramba jut ésgyorsan megemeli a vércukorszintet. Ha ez gyakran történik az hosszú távon kimerítheti a hasnyálmirigyet, mivel ilyenkor sokszor nagy mennyiségű inzulint kell termelnie és ez veszélyezteti a cukorbetegség kialakulását.

Hozzáadott cukortól mentes lekvárok

A finomított cukor nem tartalmaz sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat. A cukor feldolgozása során a szervezet különböző vitaminokat, például B-vitaminokat, használ fel, amelyek kulcsfontosságúak a szénhidrát-anyagcseréhez és az energiatermeléshez. Ha a cukorfogyasztás mértéktelen, ezek a vitaminok gyorsabban kiürülnek a szervezetből, ami hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk önmagát éli fel, hogy kezelni tudja a bevitt cukrot. Ráadásul a mértéktelen cukorfogyasztás elhízáshoz, fáradtsághoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hogyan küzdjünk meg a cukorral? Praktikus tippek a cukormentes életmódhoz

Ha eldöntötted, hogy elhagynád a hozzáadott cukrot, szerencsére rengeteg alternatíva áll rendelkezésedre. Otthoni sütéshez-főzéshez édesítőszereket használhatsz, legyen az kristályos, por vagy folyadék formájú. Ezekkel az ételek éppoly ízletesek lehetnek, mint a cukros változatok, és nem kell lemondanod a kedvenc édességeidről sem.

Nem mindig van időnk otthon főzni, és ilyenkor jó tudni, hogy a boltokban is egyre több hozzáadott cukortól mentes termék kapható. Fagylaltok, kekszek, üdítők és szószok is elérhetőek cukormentes változatban. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a termékek címkéjét, figyeljük az összetevőket, és ellenőrizzük, hogy valóban nem tartalmaznak-e hozzáadott cukrot.

Az összetevők és tápérték táblázat fontossága

Az egyik legfontosabb dolog a cukormentes életmódra való áttérés során az, hogy figyelmesen át kell olvasni a termékek összetevőit. Sokszor előfordul, hogy egy terméken nagy betűkkel szerepel a "cukormentes" felirat, de az apróbetűs részen már érdekesebb információkat találhatunk.

Figyelj arra, hogy az "ebből cukor" kifejezésnél alacsony értéket láss, mert ez azt jelzi, hogy a termék nem tartalmaz sok cukrot, és jobb választás lehet számodra. Ha az összetevő listában nem találsz cukrot, akkor jó eséllyel csak természetesen előforduló cukrokról ad tájékoztatást a táblázat.

Első sorban tehát mindig az összetevő listát nézd meg figyelmesen. A cukor elnevezés mellett rejtett cukortartalmat jelent, ha például a következőket olvasod: “glükóz”, “glükóz-fruktóz szirup”, “kukoricaszirup”, “dextróz”, “barna cukor”, “cukornád szirup”, “szacharóz”, “invert cukorszirup”, “invert glükóz szirup”.

 

Miért NE félj a cukormentes édességektől?

Sokan úgy gondolják, hogy a cukormentes édességek nem olyan finomak, mint a hagyományos társaik, pedig ez egyáltalán nincs így. A modern édesítőszerek segítségével az ízvilág megmaradhat, és a cukormentes fagylaltok, csokoládék éppoly élvezetet nyújthatnak, mint a cukrosak. Próbáld ki te is, adj egy esélyt nekik, és lehet, hogy kellemesen fogsz csalódni!

Melyik édesítőszer a legbiztonságosabb?

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok nem engedélyeznek olyan élelmiszert a piacon forgalomba kerülni, amely káros lenne az egészségre. Nagy mennyiségben azonban egy édesítőszerből sem ajánlott fogyasztani. Az édesítőszerek közt vannak mesterségesek és természetes eredetűek. Ez utóbbiak sokkal biztonságosabbak és kíméletesebbek az emésztőrendszerhez is.

A legelterjedtebb ezek között az eritrit és a stevia, melyek kombinációja az úgynevezett négyszeres erősségű édesítőszer. Ez mellékízmentes és azoknak is javasolt, akik érzékenyek a nagy mennyiségű eritritre. Otthoni sütés-főzéshez és a bolti édességek választásánál is ez a legoptimálisabb.

Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő

Tartalomhoz tartozó címkék: blog