Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Jackfruit

Teljesen hagyományos, magyaros ízű, és állagú töltött káposztát készítenél, kizárólag növényi hozzávalókból? Vegetáriánus, vagy vegán rokonok, barátok számára pörköltöt főznél? Nem tudod, mivel helyettesítsd a töltött paprikában a tölteléket? Íme, a vegán, és vega „húspótló”, amely minden eddigi növényi eredetű „kamuhúst” felülmúl! Vegán hamburger "húspogácsákhoz", húsmentes pörköltökhöz, és szinte bármilyen húsos étel vegán verziójához kiválóan alkalmas az úgynevezett jackfruit, vagy dzsekkfrút, amely Banglades nemzeti gyümölcse, ám mára már hazánkban is könnyűszerrel hozzáférhetünk. 

A jackfruit a jákafa termése, amely leginkább Indiában őshonos, azonban Sri-Lankában, Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeteken, Dél-Amerika északi részein, és Indonézia nagyobb szigetein is betelepítették. A jákafa magassága akár 20 méter is lehet, és évente 100-200 darab óriásgyümölcsöt teremhet. A jákafa termése a világ legnagyobb fán termő gyümölcseinek egyike: akár egy méteresek, és közel 40 kilogrammosak is lehetnek, a „rózsákra” szedhető jackfruit-ok. A jackfruit szezonja tavasztól késő nyárig tart, a Karibokon pedig nyár végén kezd érni, és késő őszig szüretelhető. A friss jackfruit a gyümölcsrózsák között rendkívül ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű, ezért, amennyiben lehetőségünk van frissen fogyasztani, érdemes gumikesztyűben felszeletelni. Eredeti lelőhelyén a curry alapanyagaként szolgál, magjából pedig lisztet őrölnek. Ahogy szerte a világban megismertette magát, úgy vált egyre szélesebb körűvé a felhasználása.

A nyers jackfruit íze édeskés, sokan a banán- őszibarack-mangó keverékéhez hasonlítják, ám ehhez az íz kombinációhoz társul saját aromája is. Mikor még nem teljesen érett, a jackfruit állaga szálas, nagyon hasonló bizonyos húsokhoz, saját íze elhanyagolható, így mindenki a szája íze szerint variálhatja, fűszerezheti, pácolhatja.

A jackfruit remek állagának köszönhetően, sokrétűen felhasználható. A vegetáriánus, és vegán konyhát preferálók előszeretettel hasznosítják húspótlásra, amelyhez a szálas-rostos állaga járul hozzá. A húsmentes életmódot színesebbé teheti, gazdagíthatja ez a gyümölcshús, amely elkészítésétől függően valóban helytáll vegán „pörköltként”, „húsos” szendvics (pulled pork) töltelékeként, vagy magyaros töltött ételek, pl. töltött káposzta „húsgolyójaként”.

A jackfruit fogyasztása számtalan szempontból előnyös szervezetünk számára: több vitamint, és ásványi anyagot is tartalmaz, pl. A- és C-vitamint, B1, B2 és B3 vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303 mg /100 g), vasat, cinket, és folsavat. Rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik (11), így a vércukrukra ügyelőknek is ajánlott a fogyasztása. Zsírmentes, így zsírszegény étrendbe is beilleszthető. Ezen kívül gluténérzékenyek, tejérzékenyek, szójára érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

VIDEÓ A JACKFRUITOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA RECEPTRŐL, amelyet glutén-, tej-, tojás-, és szójaérzékenyek is fogyaszthatnak, valamint vegán, és vegetáriánus életmódot élők is beilleszthetnek az életmódjukba ITT!

HÚSIMÁDÓ ISMERŐSEIDNEK KÉSZÍTS JACKFRUITBÓL ÉDES-SAVANYÚ „CSIRKÉT”, ÍGY!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog