A jackfruit a jákafa termése, amely leginkább Indiában őshonos, azonban Sri-Lankában, Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeteken, Dél-Amerika északi részein, és Indonézia nagyobb szigetein is betelepítették. A jákafa magassága akár 20 méter is lehet, és évente 100-200 darab óriásgyümölcsöt teremhet. A jákafa termése a világ legnagyobb fán termő gyümölcseinek egyike: akár egy méteresek, és közel 40 kilogrammosak is lehetnek, a „rózsákra” szedhető jackfruit-ok. A jackfruit szezonja tavasztól késő nyárig tart, a Karibokon pedig nyár végén kezd érni, és késő őszig szüretelhető. A friss jackfruit a gyümölcsrózsák között rendkívül ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű, ezért, amennyiben lehetőségünk van frissen fogyasztani, érdemes gumikesztyűben felszeletelni. Eredeti lelőhelyén a curry alapanyagaként szolgál, magjából pedig lisztet őrölnek. Ahogy szerte a világban megismertette magát, úgy vált egyre szélesebb körűvé a felhasználása.
A nyers jackfruit íze édeskés, sokan a banán- őszibarack-mangó keverékéhez hasonlítják, ám ehhez az íz kombinációhoz társul saját aromája is. Mikor még nem teljesen érett, a jackfruit állaga szálas, nagyon hasonló bizonyos húsokhoz, saját íze elhanyagolható, így mindenki a szája íze szerint variálhatja, fűszerezheti, pácolhatja.
A jackfruit remek állagának köszönhetően, sokrétűen felhasználható. A vegetáriánus, és vegán konyhát preferálók előszeretettel hasznosítják húspótlásra, amelyhez a szálas-rostos állaga járul hozzá. A húsmentes életmódot színesebbé teheti, gazdagíthatja ez a gyümölcshús, amely elkészítésétől függően valóban helytáll vegán „pörköltként”, „húsos” szendvics (pulled pork) töltelékeként, vagy magyaros töltött ételek, pl. töltött káposzta „húsgolyójaként”.
A jackfruit fogyasztása számtalan szempontból előnyös szervezetünk számára: több vitamint, és ásványi anyagot is tartalmaz, pl. A- és C-vitamint, B1, B2 és B3 vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot (303 mg /100 g), vasat, cinket, és folsavat. Rostokban gazdag, alacsony glikémiás indexszel rendelkezik (11), így a vércukrukra ügyelőknek is ajánlott a fogyasztása. Zsírmentes, így zsírszegény étrendbe is beilleszthető. Ezen kívül gluténérzékenyek, tejérzékenyek, szójára érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
VIDEÓ A JACKFRUITOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA RECEPTRŐL, amelyet glutén-, tej-, tojás-, és szójaérzékenyek is fogyaszthatnak, valamint vegán, és vegetáriánus életmódot élők is beilleszthetnek az életmódjukba ITT!
HÚSIMÁDÓ ISMERŐSEIDNEK KÉSZÍTS JACKFRUITBÓL ÉDES-SAVANYÚ „CSIRKÉT”, ÍGY!