Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Kókusz alapú tejtermék helyettesítők

Vegán életmódba kezdtél, paleolit étrendet folytatsz, tejfehérje érzékenységgel küzdesz, vagy bármi más miatt lemondanál a tejtermékek fogyasztásáról? Ha nincs ötleted melyik tejterméket, mivel helyettesítsd, akkor ezt e bejegyzést mindenképp megéri átfutnod!

A tej, és tejtermékek fogyasztása már több évezredes hagyomány világszerte. Hazánkban a legtöbb háztartásban alapélelmiszernek számítanak a tejből készült élelmiszerek, a sajt, a tejföl, vagy a tejszín. Mivel teljesen megszokottá vált ezek fogyasztása, érthető, hogy a tejmentes életmód kezdetekor, némelyek tanácstalanok, hogy mivel váltsák ki őket. A növényi tejhelyettesítők sokfélék: magvakból, gabonákból, hüvelyesekből is készülhetnek, megvásárolhatjuk, vagy akár házilag is elkészíthetjük őket. A legnépszerűbb tejtermék helyettesítők a kókuszpálma gyümölcséből, a kókuszdióból készülnek. A kókusz, az egyik legsokoldalúbban felhasználható növény, őshazájában, a délkelet-ázsiai partvidékeken úgy tartják, annyi módon hasznosítható, ahány nap van az évben.

Míg egy jó darabig csak a kókuszreszeléket ismerte, és fogyasztotta a legtöbb magyar, mára már sok háztartásban fellelhető, a sok tekintetben hasznos kókuszolaj, ill. kókuszzsír is. A kókuszolajról bővebben ITT olvashattok! A kókusz alapú tejtermék helyettesítők közül először a kókusztej vált ismertté hazánkban, amelyet akár házilag is elkészíthetünk, ÍGY! Íze édeskés, kiválóan alkalmazható sütéskor, főzéskor, de, akár a reggeli kávénkba is tölthetünk belőle!

A tejföl fogyasztásának elhagyása sokaknak nehézséget jelent. Sok hagyományos, magyar fogás alapvető hozzávalója, és rengeteg ételt koronázunk meg egy-egy kanál tejföllel. A tejmentes életmódban a tejföl ízéről sem kell lemondani! A kókuszkrém, vagy más néven kókusztejszín, kiválóan alkalmazható tejföl pótlására, csupán ki kell keverni egy kis citromlével, és sóval. A zsírosabb kókuszkrémek habosíthatóak, karakteres ízélményt nyújtanak sós, és édes ételekhez hozzáadva egyaránt. A kókuszkrém előállításáról, és felhasználhatóságáról ITT olvashattok bővebben! 

A kókuszdióból kinyert kókuszvíz, pedig kiváló alternatívája a különböző tejes, kalciummal dúsított, frissítő italoknak. A kókuszvíz gazdag káliumban, magnéziumban, nátriumban, és foszforban, rendkívül jól hidratál, behűtve fizikai megterhelést követően kitűnő frissítőként szolgálhat! Kókuszvíz ITT rendelhető! Mangó ízesítésű kókuszvíz pedig ITT! 

Sokaknak a sajtról való lemondás okoz a legnagyobb kihívást, a tejmentes életmód megkezdésekor. A jó hír azonban, hogy a sajtról sem kell lemondani vegánként, vagy tejfehérje érzékenyként! Sok helyen lehet már vásárolni növényi eredetű, kókuszolaj alapú, vegán sajtokat, pl. ITT is! Ezek a "sajtok" is épp oly sokoldalúak, mint a hagyományos társaik: vannak szeletelhető, szendvicsbe való vegán „sajtok”, kenhető krémsajtok, olvadós, pizzára való sajtok, salátába való vegán „feta sajtok”, stb. Fogyasztásuk. minden sajt iránt érzett hiányérzetet pótol!

Láthatjuk tehát, hogy a növényi alapú táplálkozásnak, és/vagy ételérzékenységnek nem kell a lemondásokról szólnia! Próbáld ki Te is a kókusz alapú tejtermék helyettesítőket, süss-főzz velük, és többé ne mondj le a sajt, a tejföl, vagy a tejfogyasztás örömeiről. A kókusz alapú tejtermék helyettesítőket biztonsággal fogyaszthatják laktózérzékenyek, tejfehérje érzékenyek, vegánok, kicsik-nagyok egyaránt!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog