Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Készíts te is kovászt házilag!

Készíts te is kovászt házilag!

Van jobb, mint a friss, ropogós kovászos kenyér? Persze, hogy van! A friss, ropogós, gluténmentes, házi kovászos kenyér! Hogyan lehetséges? Olvass tovább!

Hidd el, megéri!

Azoknak, akik gluténmentesen étkeznek, bizony nincs könnyű dolguk. A boltban kapható gluténmentes pékáru-alternatívák általában indokolatlanul drágák sokszor egyáltalán nem elégítik ki a friss pékáru iránti vágyat.

Ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, a házi kovász készítése az egyik legjobb döntés, amit hozhatsz. Az otthon készített kovászos kenyér nemcsak azért finomabb, mert te készítetted, hanem azért is, mert sokkal egészségesebb, mint a bolti verziók.

A kovásszal készült kenyér elkészítése során a kovász baktériumai előbontják a lisztben található szénhidrátokat, ezért a kész pékáru glikémiás indexe kissé alacsonyabb lesz, azaz kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

A házi kovászos kenyér ráadásul garantáltan gluténmentes, amennyiben megfelelő lisztet használsz. Nincs semmi rejtett összetevő, így biztos lehetsz abban, hogy mi kerül a szervezetedbe!

A házi kovász készítése nem csak az egészségednek, hanem a pénztárcádnak is kedvez. Gondolj csak bele, mennyi pénzt költenél el egy gluténmentes kovászos kenyérre a boltban! Ahelyett, hogy drága, előre csomagolt kenyereket vásárolnál, néhány egyszerű alapanyagból finom és egészséges pékárut készíthetsz.

 

Így láss hozzá!

Alapanyagok, amikre szükséged lesz

Ahhoz, hogy belevágj a kovászkészítésbe nem kell más, csak néhány egyszerű alapanyag. Az első és legfontosabb összetevő a megfelelő lisztkeverék. Ha gluténmentesen étkezel, a Szafi Life kovászoláshoz készített lisztkeverék tökéletes választás lesz számodra. Ez a lisztkeverék kifejezetten úgy lett összeállítva, hogy segítse a kovász kialakulását és a kenyér optimális állagának elérését.

Emellett szükséged lesz még egy jó adag türelemreA kovászkészítés nem egy pár perces folyamat, de ne feledd: a jó dolgokhoz idő kell!


Így készül a gluténmentes kovász

Első nap

Egy csírátlanított (a legjobb, ha forralással baktériummentesített) befőttesüvegben keverj össze 50 gramm Szafi Life lisztkeveréket 55 ml langyos vízzel és 4 gramm agavé szirupot (ezt helyettesítheted mézzel vagy datolyasziruppal).

Ezeket keverd csomómentesre, majd lazán fedd le az üveget. A legjobb, ha találsz olyan pontot a lakásban, ahol 25–28°C között van a hőmérséklet. (Nyáron ez nem jelent problémát. És hűvösebb időben is csak egy kis leleményesség kell hozzá. Rakhatod melegvizes palackok közé, majd thermo táskába, vagy egyszerűen becsomagolhatod egy vastag sállal vagy törölközővel!)


A kovász nevelése

24 óra elteltével újra foglalkoznod kell vele! Önts 25 gramm anyakovászt (a tegnap elkészült kovászod) egy másik csírátlanított befőttesüvegbe, majd mehetnek hozzá a már megszokott hozzávalók:  50 gramm Szafi Life lisztkeverék, 55 ml langyos víz és 4 gramm agavé szirup.

Keverd csomómentesre, és tedd meleg helyre! Használj minden nap tiszta üveget (vagy az eredetit mosd ki alaposan!), illetve az is fontos, hogy mindig tiszta kanállal dolgozz!


Most már csak etetned kell

A harmadik naptól az etetésről szól minden: ismételned kell a második nap lépéseit. Ahogy telnek a napok, látni fogod, ahogy életre kel a kovászod: apró buborékok keletkeznek benne, megnő a térfogata, az illata is napról-napra “kovászosabb” lesz.

7. napi etetés után, a 8. napon már süthetsz is az etetéshez fel nem használt kovásszal.

Az anyakovászt ezután tárold hűtőben, minden héten egyszer etesd! Az etetés után várj 3-4 órát, amíg elkezd növekedni, majd tedd vissza a hűtőbe. Amíg gondoskodsz róla, végtelen kovász áll majd rendelkezésedre a friss pékáruhoz! Sőt, a maradék, fel nem használt kovászt is felhasználhatod más pékárukhoz, mert jó ízt és textúrát ad nekik.


A tökéletes gluténmentes kovászos kenyér receptje

Elérkezett a várva várt pillanat: a kenyérsütés!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Egy nagyobb edénybe megy a (pontosan kimért) kovász, a víz, az agávé szirup és az olaj. Ehhez öntsd hozzá a száraz hozzávalókat (liszt, só) is!

Alaposan gyúrd össze őket, majd a lefedett tálnak keress egy meleg helyet, ahol 60 percig pihenhet. (Ha biztosra akarsz menni, dobd be a 40-45°C-ra előmelegített sütőbe.)

Ezután újra gyúrd át a tésztát egy lisztes munkafelületen, és keress egy kelesztésre alkalmas edényt. A profik a szakajtóhoz (kelesztő kosár) nyúlnak, de nem kell megijedned akkor sem, ha a te konyhádban nincs még ilyen.

Újabb 2 óra kelesztés következik!

A 2 óra letelte után, borítsd a kenyeret egy sütőpapírral fedett tepsire, vágd be néhány helyen a tetejét és már mehet is a sütőbe!

190°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső programon süsd 65-70 percig!

Tipp: Bár ilyenkor nehéz ellenállni a friss kenyér illatának, szeletelés előtt hagyd hűlni! Utána persze jöhet a jól megérdemelt kóstolás!

 

Nem kell választanod a gluténmentes és az ízletes kovászos pékáruk között! Kovászoláshoz készült Szafi Life lisztkeverékünket megtalálod webáruházunkban, amivel a gluténmentes kovászos kenyér is mennyei lesz!

Biztosra mennél? Válaszd a Szafi Kovászolás Starter csomagot!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog