A „mindenmentes” alapanyagokkal kapcsolatban többekben felmerülnek kérdések: miket lehet készíteni „mindenmentes” alapanyagokból, mitől mentes a „mindenmentes”, és mégis miből vannak? Ezekre a kérdésekre szeretnék tömör, egyszerű válaszokat adni, hogy mindenki számára egyértelművé váljon a „mindenmentes” kifejezés jelentése, és a "mindenmentes" alapanyagok használatának mikéntje.
A „mindenmentes” kifejezés azt jelenti, hogy az adott alapanyag minden, vagy legalább a legtöbb problémát okozó allergén anyagtól mentes. A leggyakrabban problémát okozó allergén anyagok a glutén, a tej, a tojás, a szója stb. Ételallergia, amely heveny immunreakciókat vált ki a szervezetből (pl. arc-, és torokduzzadás, hasfájás, nehézlégzés, viszketés, csalánkiütés, stb.), valamint ételintolerancia (az ételintolerancia tünetei a problémát okozó alapanyag elfogyasztása után pár órával, vagy napokkal jelentkezhetnek. A tünetei a következők: fejfájás, bőrproblémák, székrekedés, hasmenés, puffadás, stb.). esetén is a „mindenmentes” alapanyagok használta megkönnyíti a mindennapokat, az étkezést tekintve. A „mindenmentes” alapanyagok rendszeres használata a fent említett panaszokat nem csupán enyhítheti, hanem meg is szüntetheti.
A „mindenmentes” alapanyagokból készült ételekről sokakban az az elképzelés van, hogy ízetlenek, nem lehet tőlük jól lakni, és rettenetesen nehéz beszerezni hozzájuk az alapanyagokat. Azonban, akiben meg van a kellő nyitottság, érdeklődés, elszántság, és kitartás, könnyedén belejöhet a „mindenmentes” főzés rejtelmeibe. A „mindenmentes” alapanyagok nem csak a nyers zöldségeket jelentik, hanem sütést-főzést könnyítő, időtakarékos lisztkeverékeket, amelyekkel gyerekjáték házi péksüteményeket, kenyereket sütni. A „mindenmentes” lisztkeverékek általában álgabonákból (pszeudocereáliából) készülnek; hajdinából, kölesből, stb. Ezeknek magas az élelmi rost tartalmuk, lassan szívódnak fel, és természetesen gluténmentesek. A „mindenmentes tejtermékek” alapja szintén a növényvilágból ered, a legnépszerűbbek a kókusz alapú „tejek”, és „joghurtok”. De sok másik magból, és gabonából készülnek „mindenmentes tejtermékek”.
A „mindenmentes” étel is étel, csupán olyan alapanyagokból, amelyek használata még nem annyira elterjedt, pedig sok szempontból nagyon előnyösek. A „mindenmentes” alapanyagokból is elkészíthetőek a hagyományos ételek, olyanok is, amelyek megfelelnek a magyaros ízlésnek. Ezekkel, az allergénmentes ételekkel megkönnyíthetjük bélrendszerünk dolgát, erősebbnek, fittebbnek érezhetjük magunkat.
A „mindenmentes” alapanyagokért nem is kell messzire menni: ezen a weboldalon számtalan „mindenmentes” lisztkeverékkel megismerkedhet a kedves olvasó. A Szafi Free termékcsalád kifejezetten a „mindenmentes” ételek (főételek, desszertek, péksütemények, kenyerek, zsemlék, kiflik, stb.) elkészítéséhez szükséges alapanyagokat forgalmazza. A Szafi Free "mindenmentes" ételek kivitelezése egyszerű, ízük páratlan, küllemük gusztusos, illatuk fenséges!
ITT számtalan olyan recept között böngészhettek,
amelyek „mindenmentes” alapanyagokból készülnek!