A tudatos életmódot élők, diétázók, fogyókúrázók között sokan megálljt parancsolnak a nem kalóriamentes édesítőszereknek, sokan kizárják az életükből a teljesen természetes, növényi szirupokat is. A szirup szó hallatán, szinte érezni a szánkban a tömény, édes oldat ízét. A szirupok általában valamilyen cukoralkohol tömény oldatát jelentik, ízük határozottan édes, halmazállapotukat tekintve sűrűek, folyékonyak, ragacsosak.
Sok, természetes, növényi alapú, nem kalóriamentes szirupot azonban érdemes fogyasztani a bennük található ásványi anyagok, és vitaminok miatt. Mint minden táplálék fogyasztásánál, úgy a növényi szirupoknál is, fogyasztásukkor a mértékletességen legyen a hangsúly!
A teljes értékű, növényi alapú táplálkozás hívei között, vegánok között, a természetes alapanyagok hívei között, azok között, akik kerülik a finomított, fehér, kristálycukor, vagy a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, egyre növekvő népszerűségnek örvendnek a különböző szirupok, amelyen valójában a reneszánszukat élik, hiszen az emberiség már nagyon régóta fogyasztja őket.
A természetes édesítés kiválóan megoldható ezekkel a cukorpótló alternatívákkal, amelyek ma már nagyon sok helyen megvásárolhatunk, többek között ITT is.
Juharszirup
A legismertebb növényi szirup, a juharszirup, amellyel, ha máshol nem is, de tucatnyi filmben találkozhattunk, ahogy a szereplők a palacsintatornyukra öntenek belőle. A juharszirup a juharfa nedvéből származik, a termelők úgy jutnak hozzá, ha a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik. A juharfa nedvét már több száz évvel ezelőtt is fogyasztották az amerikai őslakosok. A juharszirup állaga, és színe a mézéhez hasonló, felhasználásban sem sokban tér el tőle.
Intenzív édes és karamellás ízének köszönhetően kevesebb is elég belőle, mint a cukorból, így használata gazdaságos. A cukorral szemben, a juharszirupban több, szervezetünk számára hasznos nyomelemet, ásványi anyagot találhatunk meg.
A kereskedelemben lévő juharszirupokat A-tól D osztályig csoportosítják: minél sötétebb színűt választunk, annál nagyobb vitamintartalmú juharszirupot vásárolunk, az „A” legvilágosabb, a „D” pedig a legsötétebb, a legerőteljesebb ízű. A juharszirup poliszacharid vegyület, azonban több dologban eltér a finomított cukortól: a juharszirup adalékanyagoktól mentes, feldolgozatlan termék, tartalmaz B2 vitamint, káliumot, cinket, kalciumot, és mangánt is (amely segíthet az izom-, és sejtkárosodás helyreállításában).
A juharszirup GI értéke 54, a finomított kristálycukoré 65, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet, a finomított cukorhoz képest.
Agavé szirup
Az agavé szirup egy másik közkedvelt növényi szirup, amelyet az agavé növényből nyernek ki, különösen Mexikóban és más trópusi régiókban. A növény szárából kinyert nedvet hőkezeléssel sűrítik sziruppá. A szirup állaga sűrű, színe aranybarna, és ízében enyhén karamelles jegyeket hordoz.
Édesítőereje magas, mintegy 1,5-szerese a finomított cukorénak, így kevesebb is elég belőle, hogy ugyanazt az édes ízt elérjük.
Az agavé szirup glikémiás indexe alacsonyabb, mint a finomított cukoré, ezért kedvezőbb lehet azok számára, akik stabilabb vércukorszintre törekszenek. Kiemelendő, hogy az agavé szirup elsősorban fruktózt tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, viszont fruktózérzékenységben és IBS-ben kevésbé ajánlott a cukor helyettesítésére.
Emellett gazdag ásványi anyagokban, mint például kalcium, vas, kálium és magnézium. A vegánok és a paleo étrendet követők körében is népszerű, mivel természetes, növényi eredetű édesítőszer, amely nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
Jól használható italok, sütemények, palacsinták édesítésére, de salátaöntetekhez is kitűnő választás.
Datolyaszirup
A datolyaszirup egy régóta használt, természetes édesítőszer, amelyet a datolya gyümölcséből nyernek ki. A datolyát, amely főként a Közel-Keleten és Észak-Afrikában honos, már évezredek óta fogyasztják különféle formákban. A datolyaszirup sötét, mézszerű állagú és gazdag, mély karamellás íze van, amely különleges aromát kölcsönöz az ételeknek.
Például remekül illik az olyan karácsonyi süteményekbe, mint a mézeskalács vagy a babka. Az édesség mellett a datolyaszirup különösen magas ásványi anyag és vitamin tartalommal bír: jelentős mennyiségű vas, kalcium, magnézium, kálium, foszfor és cink található benne, valamint B-vitaminok is gazdagítják.
Nemcsak édesítésre használják, hanem akár húsételekhez és salátaöntetekhez is hozzáadják, különleges ízvilágot adva nekik.
A benne található fenolok antioxidáns hatásúak, amelyek segíthetnek a baktériumok elleni védekezésben, és támogathatják az emésztőrendszer egészségét, például a vastagbélgyulladás megelőzésében. A datolyaszirup kiváló alternatíva a finomított cukor helyett, különösen azok számára, akik természetes, vitaminokban gazdag édesítőszert keresnek.
Rizsszirup
Egy másik népszerű választás a növényi szirupok közül, amelyet barna rizsből állítanak elő.
A rizst először enzimekkel kezelik, hogy lebontsák a benne lévő keményítőt, majd ezt a folyamatot követően a rizsszirupot besűrítik. A rizsszirup színe világosabb, íze enyhe, malátás, kevésbé édes, mint a többi szirup. Elsősorban maltózt tartalmaz, amely egy diszacharid (két cukormolekulából álló szénhidrát), így a rizsszirup valamivel lassabban emeli a vércukorszintet., és hosszabb ideig tartó energiát biztosít.
Különösen népszerű azok között, akik kerülik a fruktózban gazdag édesítőszereket (pl. IBS betegek, FODMAP diétát követők vagy fruktózérzékenyek), mivel a rizsszirupban glükóz található. Gazdag ásványi anyagokban, például magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.
Ez az édesítőszer remekül használható süteményekben, energiaszeletekben és különféle desszertekben, de kekszek, müzlik készítéséhez is kiváló alapanyag.
Tápiókaszirup
A tápiókaszirup egy kevésbé ismert, de annál sokoldalúbb növényi alapú édesítőszer, amelyet a manióka gyökeréből állítanak elő. A manióka növény, amely Dél-Amerika és Ázsia trópusi területein honos, rendkívül gazdag szénhidrátban, és a belőle készült tápiókaszirup sem kivétel. Állaga sűrű, íze semleges, így számos ételben alkalmazható anélkül, hogy erőteljes ízjegyeket vinne bele.
A tápiókaszirup B- és C-vitaminban gazdag, emellett kalciumot, káliumot, foszfort és rezet is tartalmaz, amelyek fontosak a szervezet megfelelő működéséhez. Antibakteriális és gombaölő hatásáról is ismert, ami hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.
Használata hasonló a mézhez vagy más szirupokhoz: édesíthetünk vele italokat, süteményeket, és nagyszerűen használható különféle desszertekben is. Továbbá, mivel gluténmentes és vegán, különösen kedvelt az ilyen étrendet követők körében.
Kókuszvirág szirup
A kókuszvirág szirup egy természetes, növényi alapú édesítőszer, amelyet a kókuszpálma virágjának nektárjából készítenek. Az előállítási folyamat során a nektárt összegyűjtik, majd besűrítik, hogy elérjék a jellegzetes sűrű, mézszerű állagot. A kókuszvirág szirup enyhén karamellás íze különlegessé teszi, és gazdagabb, mélyebb ízt kölcsönöz az ételeknek, mint a finomított cukor.
Kiemelkedő előnye a kókuszvirág szirupnak, hogy alacsony glikémiás indexű (35 körül van), ezért kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor.
Ez a szirup nemcsak édesítőszerként hasznos, hanem gazdag ásványi anyagokban is, például káliumban, magnéziumban, cinkben és vasban, ami hozzájárul az egészséges étrendhez.
Továbbá antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a szervezet szabadgyökök elleni védekezésében. A kókuszvirág szirup nagyszerű választás sütéshez, granolákhoz, italokhoz, vagy reggeli zabkásákhoz, és mivel vegán és gluténmentes, számos diétához jól illeszkedik.
Yacon szirup
A yacon szirup a yacon növény gumós gyökeréből készül, amely Dél-Amerikában, különösen Peruban őshonos. A yacon gyökérből kivont szirup egy alacsony kalóriatartalmú, természetes édesítőszer, amely rendkívül népszerű azok körében, akik a cukorfogyasztás csökkentésére törekednek.
Abban egyedi, hogy fruktooligoszacharidokat tartalmaz, amelyek természetes prebiotikumként működnek, segítve az emésztést és a bélflóra egészségének megőrzését.
A yacon szirup alacsony glikémiás indexű, nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, így ideális édesítőszer lehet cukorbetegek számára, vagy bárkinek, aki stabilabb vércukorszintet szeretne fenntartani.
Ízében enyhén gyümölcsös és karamelles, és jól használható sütemények, smoothie-k, desszertek és italok édesítésére. Mivel természetes édesítőszer, a yacon szirup nagyszerű választás azoknak, akik egészséges alternatívát keresnek a hagyományos cukor helyett.
Szőlőszirup
A szőlőszirup egy természetes édesítőszer, amelyet szőlőből nyernek ki, és sűrítéssel készítenek. Ez a szirup gazdag gyümölcsös ízzel rendelkezik, és sötét színe a melaszéhoz hasonlítható. Már az ókorban is népszerű volt, különösen a mediterrán térségben, ahol szőlőt bőségesen termesztenek.
Az édesítés mellett a szőlőszirup antioxidánsokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához.
A szőlőszirup magas természetes cukortartalmának köszönhetően energiapótlóként is kiváló, és ásványi anyagokban is gazdag, például kalciumban, vasban és káliumban.
Jól használható italok, sütemények, salátaöntetek és húsételek édesítésére is. Kellemes, gyümölcsös íze révén különleges karaktert adhat a különböző ételeknek.
Cukornádszirup
A cukornádszirup a cukornád növényből nyert édesítőszer, amelyet a cukornád levének sűrítésével készítenek. Ez az édesítőszer mélybarna színű, és gazdag, melaszos íze van, amely különleges karaktert ad az ételeknek. A cukornádszirupot trópusi területeken állítják elő, ahol a cukornád széles körben termesztett növény.
Sokféle ételben felhasználható: sütemények, édességek, italok és mártások édesítésére is kiváló. Ezen felül számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot és vasat. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a szervezet normál működéséhez, és egyes kutatások szerint a cukornádszirup antioxidánsokban is gazdag, ami segíthet a sejtek védelmében.
A cukornádszirup glikémiás indexe közepes, ami azt jelenti, hogy mérsékelt hatással van a vércukorszintre, bár érdemes mértékkel fogyasztani. Az intenzív, karakteres íze miatt kisebb mennyiség is elegendő lehet belőle, hogy ételeinket megédesítse, ezért sokak kedvelt természetes édesítőszere.
Érdemes kipróbálni a növényi szirupokat. Figyeljünk a bevitt mennyiségre, ne essünk túlzásba a fogyasztásukkal! Diabétesz és egyéb szénhidrátanyagcsere zavarok esetén megfelelő ételpárosítással, időzítéssel, a szénhidráttartalom figyelembevételével illeszthető be az étrendbe.
Ha bizonytalanok vagyunk a diétánkkal kapcsolatban, mindenképp kérjük ki szakember véleményét!
A növényi szirupokkal készíthetünk süteményeket, édességeket, kekszeket, vagy bármilyen sült/ főtt ételt, amibe finomított cukrot használnánk.
Datolyaszirupot, akár házilag is készíthettek, ÍGY!