A joghurtot általában kicsik-nagyok mind szeretik. Reggel müzlivel, zabpehellyel dúsítva, vagy gyümölcsdarabokkal ízesítve, esetleg magában, vagy egy darab kiflivel. Sokaknak, amikor valamilyen (egészségügyi, vagy elvi) ok miatt el kell hagyni a tejtermékeket, a joghurt elhagyása nagy szívfájdalommal járhat, hiszen annyira megszokottá vált a fogyasztása.
A joghurtfogyasztást azonban nem kell senkinek feladnia, ételérzékenység, paleo, vagy vegán életmód miatt. A joghurt elnevezés török eredetű, és fermentált sűrűvé váló tejre, aludttejre utal. A növényi joghurtok is „sűrű tejek”, azonban csak, és kizárólag növényi tejből készülnek. Az áruházak polcain már több márka növényi alapú joghurtjaival találkozhatunk, natúr, és ízesített formában is.
A növényi alapú joghurtalternatívák természetesen tejfehérje, tejcukor (laktóz) mentesek, sőt a legtöbb gluténmentes étrendbe is beilleszthető. A növényi joghurtok alapja általában kókusz, rizs, szója, zab, vagy mandula. A gyártósori növényi joghurtok összetevőit mindig olvassuk el, és igyekezzünk olyat választani, amelyben, a lehető legkevesebb hozzáadott cukor van, a sűrítőanyaga pedig agar-agar, pektin, vagy szentjánoskenyér magliszt.
Itt, a Diétás Termékek Webshopban is elérhetőek a Hideg Nyalat márkájú paleo, és vegán növényi joghurtok.
Növényi joghurtot házilag is lehet készíteni, és nem is olyan nagy macera, mint, ahogy ez elsőre hangzik. Növényi joghurtokat készítenünk magvakból, gabonákból, rizsből, zabból egyaránt. Szafi Free zabtöretből így tudtok vegán, növényi joghurtot készíteni: RECEPT ITT!
Paleo életmódba is beilleszthető kókuszjoghurthoz pedig itt találtok receptet: RECEPT ITT!