Egyre több ember dönt úgy, hogy a hagyományos tehéntejet növényi alapú italokra, úgynevezett „növényi tejekre” cseréli. Ennek számos oka lehet: sokan az erőszakmentes, cruelty-free életmód jegyében teszik, mások növényi alapú étrendet követnek, vagy egészségügyi okokból – mint a tejfehérje-allergia vagy laktózintolerancia – kényszerülnek erre a váltásra.
Magyarországon a tejfehérje-allergia a felnőttek 1-2%-át, míg a gyermekek 5-8%-át érinti, és a laktózérzékenyek aránya a felnőtt lakosság 30-40%-ra tehető. Ezért is fontos a tejhelyettesítők szerepe az étrendünkben.
Egyszerűen beszerezhető, könnyen elkészíthető
A növényi tejhelyettesítők széles választéka könnyen elérhető szinte bármelyik boltban vagy online áruházban. Azonban ha szeretnénk pénzt spórolni, vagy éppen kreatívnak lenni, otthon is könnyen elkészíthetjük őket. Néhány egyszerű alapanyag – mint a diófélék, magvak vagy gabonák – felhasználásával gyorsan készíthetünk egészséges, finom italokat. A házilag készített növényi tejek ára sokszor csak töredéke a bolti változatoknak, és pontosan tudjuk, hogy mi kerül bele.
Magvakból és gabonákból készült tejek
A növényi tejhelyettesítők egyik legismertebb típusa a magvakból, például mandulából, kesudióból vagy makadámdióból készült „magtejek”. Ezek gazdagok telítetlen zsírsavakban és fehérjében, de sokak számára allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy túl magas a zsírtartalmuk. Ebben az esetben javasolt a „gabonatejek” fogyasztása, mint a rizs-, zab- vagy hajdinatej. Ezek alacsonyabb zsírtartalommal és magasabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, ezért sokan választják őket könnyebb étrend kiegészítőjeként. Ha gluténérzékenységben szenvedünk, a gluténmentes gabonafélékből készült tejeket válasszuk, mint a gluténmentes barna rizs vagy a zabtej.
Növényi tejek és tejhelyettesítők, nézd meg webshopunk kínálatát!
Tehéntej kalciumtartalma: mítosz vagy valóság?
Sokan úgy gondolják, hogy a tehéntej nélkülözhetetlen a megfelelő kalciumbevitelhez, ám ez az elterjedt nézet az utóbbi évek kutatásai alapján kezd megdőlni. A növényi tejek, különösen a mandulatej, diótej vagy máktej, természetes kalciumforrások lehetnek, valamint megfelelő táplálkozással és étrendkiegészítővel biztosítható a szükséges kalciumszint tejfogyasztás nélkül is.
Tápláló és változatos növényi tejek
A növényi tejek tápanyagtartalmuk alapján kiváló forrásai lehetnek a cinknek, szelénnek, magnéziumnak és vasnak, különösen a magvakból készült tejek. A hüvelyesekből, például szójából készült tejek fehérjeösszetételükben a legjobban hasonlítanak a tehéntejhez, ezért sokan választják őket tejpótlóként, ráadásul a szója természetes kalciumforrás is egyben..
Hogyan készíthetünk növényi tejeket?
A növényi tejek elkészítése rendkívül sokszínű lehet. Készíthetjük őket különféle magvakból, gabonákból vagy hüvelyesekből, és kedvünkre ízesíthetjük aszalványokkal, kakaóval, vaníliával, vagy akár természetes édesítőkkel. Mindegyik növényi tej egyedi ízvilágot és textúrát biztosít, így szinte végtelen lehetőségeket nyújtanak az ételek és italok készítésében.
A növényi "tejek" közül a legnépszerűbbek közé tartozik a kókusztej. Kókusztejet készíthetünk sokféleképpen. ITT két féle verziót találhattok: zsírosabbat (kesudió hozzáadásával), és kevésbé zsírosat (rizs hozzáadásával). A gabonatejek közül a "rizstejet" szeretik nagyon sokat, ITT találhattok hozzá receptet!
Egészségügyi előnyök
A növényi tejek mentesek minden állati eredetű összetevőtől, tejtől, laktóztól, továbbá koleszterinmentesek is. A szűretlen, házi készítésű növényi tejek magas rosttartalommal rendelkeznek, amely segíti az emésztést, hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, és segít szabályozni a koleszterinszintet. Különösen a szűretlen zabtej és rizstej rendelkezik ilyen hatással.
Növényi tejek a konyhában
A növényi tejhelyettesítők nemcsak italok készítéséhez használhatók, mint a reggeli kávé, kakaó vagy smoothiek, hanem tökéletesen alkalmasak sütéshez és főzéshez is. Akár sütemények, palacsinták vagy szószok alapanyagaként is felhasználhatjuk őket, így helyettesítve a hagyományos tehéntejet.
Figyeljünk testünk jelzéseire
A növényi tejek fogyasztása során érdemes figyelni a testünk reakcióira. Ha könnyebbé válik az emésztés, elmúlnak bőrproblémák, vagy csökken a hasfájás, előfordulhat, hogy tejfehérje-érzékenységgel vagy laktózintoleranciával küzdünk. Ilyen esetben mindenképpen konzultáljunk orvossal vagy dietetikussal, hogy szakértő segítségével állítsuk össze a tejmentes étrendet.
A növényi tejek sokoldalúsága, tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbbé válnak, így érdemes kísérletezni velük és felfedezni az új ízeket és lehetőségeket!
Növényi tejek és tejhelyettesítők, nézd meg webshopunk kínálatát!