Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Nyers étrend és nyers vegán étrend – egy természetes táplálkozási irányzat

A nyers étrend legfőbb ismertetőjegye, hogy az ételeket hőkezelés nélkül, minél inkább természetes formájukban fogyasztod. Ide tartoznak a friss gyümölcsök, a ropogós zöldségek, a különféle csírák és az olajos magvak. Vannak, akik kizárólag ezekre a hőkezeletlen, feldolgozatlan alapanyagokra építik fel a mindennapi menüjüket, míg mások egy rugalmasabb elvet követnek, és esetleg kíméletesen főtt vagy aszalt fogásokat is beillesztenek az étrendjükbe. A lényeg, hogy minél nagyobb arányban megőrizd az alapanyagok eredeti tulajdonságait: a friss zöldségek, gyümölcsök üde ízét, a magvak ropogósságát, a csírák üde frissességét.

A nyers ételek világa több irányzatot is magában foglal. A nyers vegetáriánus étrend például megenged bizonyos állati eredetű termékeket, mint a tej vagy a tojás, míg a nyers vegánok teljes mértékben kizárják az állati eredetű élelmiszereket, így a tejtermékeket, a tojást, sőt általában a mézet vagy a zselatint is. Ez utóbbi irányzatnál kizárólag növényi forrásokból fedezik a napi szükségleteket, hogy minden fogás a lehető legtermészetesebb és legsokrétűbb legyen a zöldségek és gyümölcsök tekintetében.

Rugalmas megközelítés: kíméletes hőkezelés és aszalás

Akadnak olyanok, akik úgy érzik, nagyon nehéz egyik napról a másikra átállni a nyers táplálkozásra. Számukra praktikus lehet egy fokozatos átállás: először csak egy-két étkezésnél cserélik le a megszokott fogásokat nyers alapanyagokra, majd folyamatosan növelik az ilyen ételek arányát. Ebben a folyamatban nagy segítséget nyújthatnak a konyhai trükkök és eszközök: érdemes kipróbálni a lassú aszalást (40-48 Celsius fok alatt), amellyel szárított gyümölcsök és zöldségek készíthetők. Így sokféle rágcsálnivalót, „chipszet” és egyéb egészséges alternatívát előállíthatsz, amelyek hosszabb ideig eltarthatóak, de mégsem estek át erős hőkezelésen.

A nyers étrend rugalmasabb követői körében népszerű a 70-75%-os szabály, vagyis a menünek legalább ekkora részét teszik ki a nyers fogások, a maradékban pedig olykor feltűnhetnek főtt gabonafélék vagy egyéb kíméletesen hőkezelt ételek. Ez a megközelítés sokak számára könnyebbséget jelent, mert nem kell szigorúan lemondaniuk mindenről, amit megszoktak. Ugyanakkor továbbra is a friss alapanyagok maradnak túlsúlyban, és ez a fajta étrend is a nyers táplálkozás eszméjét hordozza magában.

Bár elsőre talán kétségeid lehetnek, hogy vajon tudsz-e elkészíteni olyan finomságokat, amelyeknél teljesen elkerülöd a hőkezelést, valójában rengeteg lehetőség rejlik benne. Képzelj el például egy „süteményt”, amely nem sütőben, hanem aprítógépben születik meg: a tészta alapja lehet őrölt olajos mag, aszalt datolya, fügék, kókuszreszelék. Ezeket jól összeaprítva, megfelelő arányban keverve alakíthatod masszává, melynek állaga hasonlít egy hagyományosan sült tortához, de a hőkezelés kimaradt a folyamatból. Díszítés gyanánt friss gyümölcsök, kókuszpehely vagy vékonyra szelt mandula is szóba jöhet.

Praktikus eszközök a nyers konyhához

Előfordulhat, hogy időnként úton vagy, és nincs lehetőséged friss alapanyagok beszerzésére. Ilyenkor jó ötlet, ha előre felkészülsz néhány hőkezelés nélkül készült snackkel: például aszalt gyümölcsökkel, magvakból készült energiaszeletekkel vagy olyan csírákkal, melyeket magaddal tudsz vinni. Így nem kell lemondanod a nyers ételekről, és nincs szükség arra, hogy útközben gyorséttermekbe vagy pékségekbe térj be.

Sokan szeretik a nyers étrendet azért, mert több friss zöldséget, gyümölcsöt és egyéb természetes élelmiszert fogyasztanak, mint korábban. Érdemes ilyenkor különösen odafigyelni az alapanyagok minőségére, és megbízható, lehetőleg organikus forrásból beszerezni a hozzávalókat. A változatosság szintén kulcsfontosságú: minél színesebb, annál nagyobb az esély arra, hogy ne und meg a napi menüt, és hogy többféle ízt, textúrát, tápanyag-összetevőt fedezz fel.

Amikor a nyers vegán étrendet választod, a növényi alapú ételek óriási tárháza áll rendelkezésedre: bátran próbáld ki a különféle csírákat (például mungóbab, lencse, brokkoli), fedezd fel a magokból készülő „tejek” és krémek világát, vagy kísérletezz a szószokkal és öntetekkel. Ez a táplálkozási forma azért is vonzó lehet, mert számos embernél kreatívabb gondolkodásra sarkall a konyhában. Az interneten is rengeteg receptet találsz, amelyek kiindulópontot adhatnak, ha teljesen újszerű fogásokat szeretnél összeállítani.

A Diétás Termékek Webshopban a nyers étrendbe is beilleszthető termékek és alapanyagok széles választéka várja kedves vásárlóinkat. Különböző aszalt és liofilizált gyümölcsök, magvak, nyers csokoládék, sőt még magkrémek is kaphatók ott, melyekkel könnyen változatosabbá teheted a mindennapi ételeidet.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog