A quinoa eredete
A quinoa növény Dél-Amerikából származik, de ma már szinte az egész világon termesztik. Habár csak az utóbbi években került tápanyag-tartalmának köszönhetően a figyelem középpontjába, már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, és a dél-amerikai őshazájában fontos takarmánynövénynek számított. Egyes források szerint már az Inkák is fogyasztották a quinoát, és annyira tisztelték a növényt, hogy „minden gabonaféle anyjának” nevezték.
Napjainkban a quinoa újra nagy népszerűségnek örvend az egészségtudatos étrendet követők körében, emellett gluténmentessége révén gabonaalternatívaként szolgálhat a gluténérzékenyek számára.
A quinoa tápanyagtartalma
A quinoa tápanyagtartalma hasonló a gabonafélékhez. Legnagyobb mennyiségben szénhidrátokat tartalmaz, de értékes fehérjeforrás is és élelmi rostokban gazdag.
A quinoa felhasználása
A quinoa rendkívül változatosan, sokszínűen felhasználható alapanyag. A rizshez, köleshez, hajdinához hasonlóan főzhetünk belőle köretet, akár önmagában, vízzel megfőzve, akár zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve. Friss zöldségekkel keverve kiváló saláta készíthető belőle.
A quinoa a zabhoz hasonlóan lehet kása alapanyaga is, amit fogyaszthatunk sósan vagy édesen is. Utóbbi esetben tejjel vagy növényi tejhelyettesítővel felfőzve, gyümölcsökkel vegyítve remek reggeli alternatívát jelenthet. Megfőzve és kihűtött állapotban aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal összegyúrva desszertgolyókat készíthetünk belőle.
A quinoát ma már lisztté őrölt formában is megvásárolhatjuk, így különböző sütemények, tészták sütésére vagy dúsítására is felhasználhatjuk.
A quinoanak háromféle változatával találkozhatunk: elefántcsont színűekkel, pirosakkal és feketékkel. A fehér színű mag a legenyhébb ízű, a piros és a fekete kissé karakteresebb aromájú, ropogósabb szerkezetű.
A quinoa elkészítése végtelenül egyszerű, és roppant gyors: főzési ideje 10-15 perc. Mielőtt bármit készítünk belőle javallott alaposan átmosni, mert felületét kesernyés ízű szaponinok (a szaponin szerepe az, hogy távol tartsa a kártevőket a növénytől) borítják. A szemek főzés során kétszeres, háromszoros méretűre duzzadnak.