A cukor hatása a szervezetre
A cukroknak több, különböző fajtáját különböztethetjük meg (például: glükóz, fruktóz). Ezek egy része zöldségekben, gyümölcsökben, tejtermékekben természetes módon is előfordul. Mégis, Európában a legtöbben a cukorrépából előállított répacukrot hívják elsősorban cukornak.
A hasnyálmirigy szénhidrátfogyasztás (cukorfogyasztás) hatására inzulint választ el, ami a véráramba kerül. A gyakori, nagy mennyiségű cukorfogyasztás túlzott vércukorszint-ingadozásokat okozva többletmunkára kényszerítheti a hasnyálmirigyet, illetve a sejteken található inzulinreceptorok működése is sérülhet. Ez inzulinrezisztenciához vezethet, amitől felborul a hormonok egyensúlya.
A magasabb inzulinszint számos problémát okozhat a szervezetben: fokozza az elhízást, vezethet depresszióhoz, hangulatzavarokhoz, enerváltsághoz, alvásproblémákhoz, libidócsökkenéshez, emellett negatív hatással van a reprodukciós képességekre (a termékenységre) is. Továbbá megnő a 2-es típusú diabétesz és a metabolikus szindróma kialakulásának rizikója is (magasvérnyomás-betegség, diszlipidémia).
Nagyon fontos tehát odafigyelni az elfogyasztott cukor mennyiségére!
A túlzott kristálycukor-fogyasztás (a fruktóztartalom miatt) zsírmájhoz vezethet, ami a máj megnagyobbodásával és romló funkciójával jár. Emellett az elhízásból adódó felesleges zsírszövet nem csak esztétikai probléma, mivel a szervek között is lerakódhat, ami veszélyezteti például a szív és a vese működését is.
Különböztessük meg tehát a finomított kristálycukrot az élelmiszerekben természetesen előforduló, gyorsan felszívódó mono- és diszacharidoktól!
A gyümölcsökben glükóz és fruktóz, a tejben és egyes tejtermékekben laktóz található. Ezek a természetes „cukor"források beépíthetők az egészséges táplálkozásba.
A gyümölcsökben a cukor nem izolált formában található, hiszen ezek jelentős mennyiségű rostot és vitaminokat is tartalmaznak. A tejcukor mellett pedig általában zsír és fehérje is található, valamint szintén fontos vitaminok és ásványi anyagok. A finomított és izolált cukrok viszont valóban „üres kalóriák", mivel energián, tehát szénhidráton kívül mást nem tartalmaznak.
Ettől függetlenül nem kell teljesen kizárni az étrendünkből a finomított cukrot, az egészséges táplálkozás részeként mértékkel, alkalmanként fogyasztható. Tartsuk be az egészséges táplálkozási alapelveket és mozogjunk rendszeresen! Így nem kell tartanunk a cukor negatív hatásaitól.
Cukor helyett
A hagyományos, fehérrépából előállított kristálycukor helyettesítésére vannak alternatívák. Ezek azok az édesítőszerek, amelyek segítségével úgy édesítheted az ételeid, hogy nem kell finomított fehér cukrot használnod, és így annak a káros hatásaitól tartanod.
Ugyanakkor nem árt tisztázni, hogy a cukorpótló édesítőszerekről is elmondható, hogy nagy mennyiségben károsak lehetnek, úgyhogy a mértékre akkor is figyelned kell, ha ezek közül használod valamelyiket!
A Szafi Reform termékcsalád tagjai között is találsz természetes eredetű édesítőszereket, melyeket felhasználhatsz sütemények, édességek készítésére, tea, kávé ízesítésére.
Szafi Reform Eritrit
Az egyik legismertebb cukorhelyettesítő édesítőszer az eritritol (vagy eritrit), amelynek hatalmas előnye, hogy nem hat az inzulintermelésre. Ennek köszönhetően cukorbetegek és inzulinrezisztensek is gond nélkül fogyaszthatják. Az eritritol bizonyos gyümölcsökben (szőlő, dinnye) természetes módon is előfordul. Nagy mennyiség előállításához azonban nem ezekből a gyümölcsökből vonják ki, hanem glükóz, szacharóz erjesztésével. Az előállítás hasonlatos ahhoz, ahogyan fermentált tejtermékek (joghurt, kefír) készülnek: jótékony baktérium és élesztőgomák vesznek benne részt.
Az eritritol a cukorhoz hasonlóan fehér és kristályos, édesítő ereje azonban valamivel kisebb. Ezért ha egy olyan receptet követsz, amelyikben eredetileg kristálycukor szerepel, de te eritritet használsz, akkor érdemes valamivel többet használni a kívánt édesség eléréséhez. Merthogy nyugodtan használhatod sütés-főzés során is a cukor helyettesítésére, mivel jó sav- és hőállóság jellemzi. Továbbá energiamentes is, 0 kcal a kalóriatartalma. Arra viszont ügyelj, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó és/vagy puffasztó hatása lehet!
A Szafi Reform Eritritet 500 grammos és 1000 grammos kiszerelésben is választhatod, valamint por formában (Szafi Reform eritrit por édesítő) és vaníliás ízesítéssel (Szafi Reform vaníliás ízű eritrit) is.
Ha pedig ötleteket keresel, hogy milyen változatos módokon használhatod fel, látogass el a Szafi Receptek Blogra is, ahol számtalan olyan szuper receptet találsz, amelynek hozzávalói között ott találod a Szafi Reform Eritritet!
Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő
A Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő (amely elérhető 500 grammos, 1000 grammos és 5000 grammos kiszerelésben is) eritrit és steviából származó szteviol glikozidokból előállított édesítőszer. A stevia (vagy sztívia) egy természetes édesítőszer, amelyet egy növényfaj (Stevia rebaudiana) leveleiből nyernek ki.
A Szafi Reform négyszeres erősségű édesítő – ahogy a neve is mutatja – négyszer olyan édes, mint a kristálycukor, ugyanakkor teljesen energiamentes, 0 gramm felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Annyit azonban fontos megjegyezni, hogy az eritrit miatt túlzott fogyasztása hashajtó hatású lehet.
Bátran próbáld ki sütéshez-főzéshez, a Szafi Receptek Blog oldalon számos olyan ételt találhatsz, amelynek összetevői között láthatod.
Ha tetszett a bejegyzés, lájkold Facebook oldalunkat is, hogy ne maradj le az újdonságokról sem! Ide kattintva pedig máris megrendelheted bármelyik Szafi Reform édesítőt!