A hagyományos táplálkozásunknak szerves részét képezik a gabonákból készült kenyérfélék, péksütemények, kelt tészták. A modern életmóddal azonban egyre jobban teret nyertek a finomított lisztből készült, fehér pékáruk, amelyek rosttartalma jóval elmarad a teljes értékű gabonákból készült termékekétől, könnyen emészthetők és nagy mennyiségben tartalmaznak gyorsan felszívódó szénhidrátokat. A reform táplálkozás terjedésével azonban egyre nagyobb igény mutatkozik a rostokban gazdagabb és a hagyományos lisztekhez képest magasabb fehérjetartalmú, szénhidrát-csökkentett változatokra.
Azok számára, akik tudatosan szeretnék csökkenteni, kontrollálni a szénhidrát-bevitelüket, mégsem szeretnének lemondani a kedvenc ételeikről, nagy segítséget jelenthet a szénhidrát-csökkentett lisztkeverékek használata.
Ezek a lisztkeverékek jellemzően élelmi rostokkal és/vagy növényi fehérjékkel (pl.: búzafehérje, szójafehérje) vannak dúsítva, ezzel csökkentve a szénhidrátok mennyiségét. Összetételük úgy van kifejlesztve, hogy sütési tulajdonságaik hasonlóak legyenek a hagyományos lisztekéhez, ezért készíthető belőlük, kenyér, pékáru, sütemény, stb.
Több gyártó is foglalkozik a hagyományos lisztek helyettesítésre szánt, szénhidrát-csökkentett lisztkeverékek előállításával. A piacon ma már számtalan típusú, édes és sós ételekhez készült, szénhidrát-csökkentett lisztkeverékek is kapható, amelyekkel könnyen dolgozhatunk a konyhában. Az előre bekevert lisztek nagy segítséget nyújthatnak azok számára, akik nem szeretnék méricskélni a különböző lisztek arányait, kevergetni őket, míg a tökéletes összetételt elérik.
A szénhidrát-csökkentett lisztkeverékek használata lehetőséget kínál arra, hogy a szénhidrát-bevitelükre figyelőknek sem kelljen lemondaniuk a hagyományosan szénhidrátokban gazdag, finomított, fehér lisztből készült péksüteményekről, kenyerekről, süteményekről sem.