Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Szezámmagliszt, a sokoldalú és tápláló alternatíva

A szezámmagliszt egy rendkívül széleskörűen felhasználható, gluténmentes őrlemény, amely kiválóan beilleszthető az egészségtudatos étrendbe, valamint számos különféle diétába, pl. paleo, vegán. A szezámmagliszt tápanyagokban gazdag, jellegzetes ízével pedig különlegessé teszi az ételeket, legyen szó sós vagy akár édes fogásokról.

Mit kell tudni a szezámmagról?

A szezám növény (latin nevén Sesamum indicum) Indiából származik, ahol évezredek óta termesztik olajos magjáért. Ez az ősi növény már az indiai és az ázsiai konyha alapanyaga volt, mielőtt elterjedt a mediterrán területeken is. Manapság a szezámmag globálisan ismert és termesztett alapanyag, amelyet elsősorban olajáért és gazdag tápanyag tartalmáért értékelnek.

A szezámmag régóta része a hagyományos ázsiai, közel-keleti és mediterrán konyhának, de ma már a modern egészségtudatos táplálkozásban is kiemelkedő szerepet kap.

Hogyan készül a szezámmagliszt?

A szezámmagliszt előállítása során a szezámmagokat hántolják, majd hidegen préselik, hogy kivonják belőlük az olajat. Az így visszamaradó száraz anyagot finomra őrlik, ezáltal alakul ki a szezámmagliszt. A préselés folyamata csökkenti a mag zsír- és kalóriatartalmát, miközben megőrzi a fehérje-, rost- és ásványi anyag tartalmát. Az eredmény egy tápláló, alacsony zsírtartalmú liszt, amely számos étel elkészítéséhez használható.

Szafi Reform csökkentett zsírtartalmú szezámmagliszt

A szezámmagliszt tápanyagtartalma

Különösen gazdag fehérjében, ami kiemelten fontos lehet a vegetáriánus és vegán étrendet követők vagy például sportolók számára. Magas rosttartalma hozzájárulhat az emésztés egészségéhez, miközben segíti a teltségérzet kialakulását is. A gabonalisztekhez képest alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkezik, így kiváló választás lehet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szénhidrátbevitelt vagy követik a paleo étrendet.

Ezenkívül gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban és vasban, amelyek támogatják a csontok és az izmok egészségét, valamint hozzájárulnak az energiatermeléshez. A szezámmagliszt különösen előnyös lehet azoknak, akik növényi alapú étrendet követnek, és szeretnék biztosítani a megfelelő kalciumbevitelt tejtermékek fogyasztása nélkül.

Gluténmentes alternatíva a mindennapi konyhában

A szezámmagliszt teljesen gluténmentes, így ideális választás a gluténérzékenyek számára, akik alternatívát keresnek a hagyományos gabonalisztekkel szemben. Kiválóan alkalmazható kenyerek, pékáruk, sütemények és kekszek készítéséhez, de számos más ételben is megállja a helyét.

Enyhén diós, jellegzetes íze különlegessé teszi a sós ételeket, például a bundázott húsokat, zöldségeket vagy akár a pástétomokat és fasírtokat is.
Azonban az édes ételek világában is megtalálja a helyét. Használható különféle sütemények alapanyagaként, és tökéletesen beleillik a reggeli kásákba vagy joghurtba keverve, így gazdagítva az étkezést.

A szezámmagliszt felhasználásának előnyei

Nemcsak a gluténmentes diétát követők számára jelent kiváló alternatívát, hanem azok számára is, akik az egészségesebb táplálkozásra törekednek. Az alacsonyabb zsírtartalmú, zsírtalanított szezámliszt kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a teljes mag, így segíthet az egészséges testsúly fenntartásában is. Azoknak, akik szeretnék a szezám jótékony hatásait élvezni anélkül, hogy túl sok olajat fogyasztanának, a szezámmagliszt ideális megoldás lehet.

Receptek szezámmagliszttel

A szezámmagliszt felhasználásának lehetőségei szinte végtelenek. A kenyér- és péksütemény-készítés mellett érdemes kísérletezni vele húsok panírozásánál vagy vegetáriánus fasírtokban, ahol a hagyományos morzsát helyettesíti.

Mivel a szezámmagliszt alacsony szénhidráttartalmú, gyakori összetevője lehet alacsony szénhidráttartalmú diétás ételeknek is, például paleo kenyér vagy zsemle receptekben.

Szafi Reform csökkentett zsírtartalmú szezámmagliszt

Keverhetjük turmixokba vagy joghurtokba is, ahol további tápanyagokat ad az ételhez, vagy akár sűrítőanyagként is használhatjuk levesekben és szószokban. Próbáljuk ki szezámmagliszttel készített palacsintában vagy gofriban, hogy új, izgalmas ízeket vigyünk a reggeli fogásokba.

A szezámmagliszt egy tápláló, gluténmentes alternatíva, amely kiválóan alkalmas mind a sós, mind az édes ételek elkészítéséhez. Gazdag fehérjében, rostban és ásványi anyagokban, így hozzájárul az egészséges étrendhez. Legyen szó kenyérsütésről, húsok bundázásáról vagy reggeli ételek gazdagításáról, a szezámmagliszt egy sokoldalú alapanyag, amely minden konyhában helyet érdemel.

Receptötletek:

Szezámmaglisztes zsemle

Brokkolis paleo csirkemell fasírt

Paleo húsvéti batyu

További szezámmagliszt alapú receptek erre...

Tartalomhoz tartozó címkék: blog