Különböző formákban, állagokban juthatunk hozzá: létezik tápiókaliszt, és tápiókagyöngy, amely valójában a növény granulátuma: a gyökérből kinyert keményítőből, préseléssel állítják elő. A gyöngyből további két fajtát különbözhetünk meg, kisebbet, és nagyobbat. A nagyobbik tápiókagyöngyöt leginkább az úgynevezett gumibogyószörphöz (’bubble tea’) használják.
A tápiókagyöngy keményítőtartalma igen magas, melynek köszönhetően hő hatására áttetszővé válik. Ha folyadékot adunk hozzá, nyákos állagot vesz fel, melyet tovább ízesítve, tápláló pudingszerű desszerthez juthatunk. Amennyiben a hozzáadott folyadék növényi alapú tejhelyettesítő, vagy víz, a kapott desszertkrémünk glutén-, és tejmentes lesz!
A maniókagyökérből kivont tápiókagyöngyöt levesbetétként is lehet hasznosítani: ha pár perccel a főzés vége előtt a folyadékhoz adjuk, és alaposan átkeverjük, könnyűszerrel sűríthetünk vele egy-egy levest.
A tápiókakeményítő finom, por állagú őrlemény. Elsősorban sűrítőanyagként használjuk, különböző lisztekhez adva. Nem csak sütemények tésztáját, és töltelékét tökéletesíthetjük a tápiókakeményítővel, hanem főzelékek, rántások, gyümölcsszószok, mártások állagát javíthatjuk vele. A tápiókakeményítő a gluténmentes kenyerek, és sütemények textúráját javítja: segítségével a tésztájuk kevésbé lesz széteső, és morzsolódós. Továbbá, azért is használjuk a gluténmentes kenyerek, és pizzák tésztájában, mert elősegíti a ropogós kéreg kialakulását a sütés során.
Tápiókakeményítő ITT RENDELHETŐ!
Tápiókagyöngy ITT RENDELHETŐ!
Chia magos tápiókapuding RECEPT ITT!