Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

Tápiókakeményítő

Mi az a tápiókakeményítő, és miért válaszd?

Hallottál már a tápiókakeményítőről, de még nem próbáltad? Ez a különleges alapanyag a manióka növény gyökeréből készül, amely Dél-Amerikából indult hódító útjára, mára pedig világszerte népszerűvé vált. Afrikában és Ázsiában például már mindennapos hozzávalónak számít a konyhákban. Thaiföld az egyik legjelentősebb tápiókaliszt-gyártó országgá nőtte ki magát, ami jól mutatja, milyen nagy az érdeklődés iránta.

A tápiókakeményítő gluténmentes, semleges ízű, könnyen kezelhető és gyorsan oldódik, így tökéletes választás, ha gluténmentesen étkezel vagy allergiás vagy bizonyos gabonafélékre.

Hogyan használd a tápiókakeményítőt sütéshez, főzéshez?

Gyakran találkozhatsz vele lisztkeverékek részeként, hiszen javítja a tészták textúráját. Sütés közben például segít elérni a kívánt ropogós kérget, miközben a belső rész puha és omlós marad. Érdemes pizzatészták, kenyerek, sőt sütemények készítésekor is kipróbálnod, hogy tökéletes eredményt érj el.

Felmerülhet benned, hogy miben különbözik a hagyományos liszttől vagy más keményítőktől? Míg a hagyományos lisztek ízt és színt adhatnak az ételnek, addig a tápiókakeményítő teljesen ízsemleges, így bátran használhatod bármilyen ételben, anélkül hogy megváltoztatná annak jellegét.

Tápiókakeményítő mint leves- és mártássűrítő – hogyan használd helyesen?

Egyszerűen és könnyen használhatod levesek, főzelékek vagy mártások sűrítésére is. Fontos, hogy először hideg folyadékban (vízben vagy növényi tejben) keverd simára, majd add a forró ételhez. Így elkerülheted a csomósodást, és a végeredmény sima, selymes állagú lesz.

Hogyan készíts desszerteket tápiókakeményítővel?

Talán hallottál már a bubble tea-ről, aminek népszerű alapja a nagyobb méretű tápiókagyöngy. Ez a gyöngy a tápiókakeményítőből készül, és hő hatására áttetsző, rugalmas állagot kap. Könnyedén készíthetsz belőle ízletes, glutén- és tejmentes pudingokat is. Ehhez csupán a gyöngyöket főzd meg vízben vagy növényi tejhelyettesítőben, majd ízesítsd kedved szerint gyümölcsökkel, fűszerekkel vagy akár kakaóval.

Ha kisebb szemű gyöngyökkel dolgozol, próbáld ki levesbetétként is. Csak a főzés vége előtt pár perccel keverd bele a levesbe, így egyszerre sűrít és dúsít is.

Kreatív tippek a tápiókakeményítő használatához

  • Gluténmentes palacsinta: Adj egy evőkanál tápiókakeményítőt a palacsintatésztához, így rugalmasabb és könnyebben kezelhető lesz.

  • Ropogósabb pizzatészta: Használj gluténmentes liszted mellé 1-2 evőkanál tápiókakeményítőt, hogy tökéletes állagú legyen a pizzád.

  • Finomabb mártások: Próbáld ki gyümölcsszószokhoz vagy édes öntetekhez, hogy kellemes, krémes állagot kapjanak, csomósodás nélkül.

A tápiókakeményítő olyan sokoldalú, hogy ha egyszer kipróbálod, garantáltan helyet kap a konyhádban. Engedd szabadon a fantáziádat, és kísérletezz vele bátran!

Tápiókakeményítő ITT RENDELHETŐ!

Tápiókagyöngy ITT RENDELHETŐ!

Chia magos tápiókapuding RECEPT  ITT!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog