Mi az az útifűmaghéj?
Az útifű egy Indiában és Iránban őshonos növény, amelynek különböző fajai mára egész Európát meghódították. Magjának héját már a hagyományos népi gyógyászat is felfedezte magának, mostanra pedig az élelmiszeriparban is megkerülhetetlen szereplővé vált.
Az útifűmaghéj ugyanis rostban gazdag alapanyagként szolgálhat számtalan ételhez porrá őrölve. Több, mint 80%-a élelmi rost. Kitűnően képes helyettesíteni a glutént, így a gluténmentes termékek fontos összetevője lehet.
Megfelelő folyadékkal keverve zselés állagú lesz, ami sokrétű felhasználást tesz lehetővé: gyümölcszselék, krémek, sütemények készíthetőek el a segítségével. A gluténmentes tészták az útifűmaghéjnak köszönhetően formálhatók és gyúrhatók lesznek glutén hiányában is. (A gluténtartalmú gabonákban ugyanis ez a fehérje hozza létre azt a jellegzetes szerkezetet, amit pl. a kenyereknél, egyéb tésztáknál látunk. A gluténmentes gabonákban nincs ilyen tulajdonság, ezért szükségesek az olyan kötőanyagok mint amilyen az útifűmaghéj.)
5 érv az útifűmaghéj mellett
Az útifűmaghéj számtalan jótékony hatással bír. Nem véletlen használták annak idején a népi gyógyászatban is, és nem véletlen jelenti az egészségtudatos étkezés és számtalan gyógyszeripari termék alapját.
#1: Csökkenti a felszívódó szénhidrát mennyiségét
Az útifűmaghéj étkezés után csökkenti a felszívódó szénhidrát mennyiségét. Ennek oka, hogy vízoldékony rostokat tartalmaz. Ennek a rosttípusnak jellemzője, hogy csökkenti a felszívódó szénhidrát, sőt a zsír mennyiségét is. Ezáltal az ilyen rostban gazdag termékek egyenletes vércukorszint emelkedést eredményeznek, kisebb inzulinválasszal, és a koleszterin felszívódását is csökkentik.
Ennek köszönhetően nem csak az étkezések után sokszor tapasztalható energiaszint-csökkenést tudod elkerülni, de hosszú távon javulhat a glükózkontroll is a szervezetedben.
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése egyébként is kulcsfontosságú az egészségi állapotod monitorozása szempontjából: a vércukorszint ingadozása előre jelezheti a 2-es típusú cukorbetegséget.
#2: Segít megőrizni a szív és az érrendszer egészségét
Az útifűmaghéj hosszú távon segít megőrizni a szív és az érrendszer egészségét, valamint segíthet bizonyos folyamatok visszafordításában. Az útifűmaghéjra jellemző rosttípus található meg a zöldségekben és gyümölcsökben is, vagy például a zabpehelyben is.
#3: Étkezés után fokozza a teltségérzetet
Amikor valamilyen diétát kezdünk el követni, a kezdeti szakaszban gyakran tapasztalunk étkezés után is éhségérzetet, ami nehezebbé teszi kitartani a diéta mellett. Az útifűmaghéj segíthet leküzdeni ezt az akadályt. Kutatások bizonyították, hogy fogyasztása hozzájárul az egészséges emésztéshez.
A víztől megduzzadó rostok hatására a béltartalom megnövekszik, amitől csökken az éhségérzet. Mindeközben a szénhidrátok lassú és egyenletes felszívódása miatt nem tör ránk a farkaséhség.
#4: Segít fedezni a napi ajánlott rostmennyiséget
Mivel az útifűmaghéj nagy mennyiségben tartalmaz rostot, segítségével könnyebb fedezni a napi ajánlott rostbevitel mennyiségét (az egészséges felnőttek számára az ajánlott napi mennyiség 30-40 gramm). Különféle diéták követése esetén különösen fontos odafigyelni arra, hogy biztosított legyen a megfelelő rostbevitel. 1-2 teáskanálnyi mennyiségnek megfelelő útifűmaghéj csodákat tehet.
#5: Hozzájárul a természetes bélmozgáshoz
A gyomor- és bélrendszeri problémák elkerülése szempontjából fontos a belek egészsége, a bélfunkciók megfelelő működése. Krónikus székrekedés esetén kifejezett ajánlott útifűmaghéjat fogyasztani. Az útifűmaghéj enyhe hashajtó hatást fejthet ki, ami segít megtartani a bélmozgás rendszerességét.
Azért is ajánlott útifűmaghéjat használni bélrendszeri problémák kezeléséhez, mert hatékony, de kíméletes: nem durva rost, ami a széklet állagát képes javítani, valamint a jótékony bélflóra kialakításában is szerepe van. Sőt, mivel gluténmentes, gluténérzékenyek is fogyaszthatják ilyen jellegű problémák kezelése céljából.
FONTOS: A rostbevitelt, így az útifűmaghéj fogyasztását mindig ki kell egészíteni bőséges folyadékfogyasztással. Ez nagyon fontos – különben ellentétes hatást érünk el vele! Akár külön fogyasztod, akár ételekbe keverve, mindig igyál meg mellé egy nagy pohár vizet, és a nap folyamán is figyelj az egyenletes, bőséges folyadékbevitelre!
Hol tudsz útifűmaghéjat és útifűmaghéjlisztet vásárolni?
Csak néhány kattintásra vagy a lehetőségtől, hogy útifűmaghéjat és útifűmaghéjlisztet vásárolj: webáruházunkban ugyanis mindkettőből tudsz rendelni!
Szafi Reform útifűmaghéj
A Szafi Reform útifűmaghéj nagy vízmegkötő képességű rostkészítmény. Kiválóan alkalmas krémek, pudingok, zselék készítésére, valamint süteményekbe, kenyerekbe, péksüteményekbe a tészta állagának javítására.
Gond nélkül beilleszthető gluténmentes étrendbe. Sőt, vegetáriánus és vegán étrendben zselésítő anyagként is használható állati zselatin helyett, akár főzés nélkül is.
Kattints ide, és már meg is rendelheted a Szafi Reform útifűmaghéjat!
Szafi Reform útifűmaghéjliszt
Az útifűmaghéjliszt az útifűmaghéj finomra őrölt formája. Felhasználhatod desszertek, krémek, gyümölcszselék, pudingok készítéséhez, de fogyaszthatod akár folyadékban elkeverve is.
Használatával puhább, levegősebb, lazább szerkezetű tésztákat kaphatsz gluténmentes lisztekkel való sütéskor is.
Egy kattintásra vagy tőle: 250 grammos és 500 grammos kiszerelésben is megrendelheted tőlünk!
Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is a közösségi médiában!
És nézz körül webáruházunkban is, számtalan szuper diétás terméket kínálunk!