A hamburger töretlen sikere évszázadokon át
A hamburger története igazán izgalmas és hosszú múltra tekint vissza. Németországból, Hamburg városából származik, innen kapta a nevét is. A 19. század végén érkezett Amerikába a német bevándorlókkal, ahol gyorsan népszerű étellé vált az egyszerűsége és az íze miatt. Az amerikai vendéglátásban rohamosan terjedt, különösen az utcai árusok körében, hiszen a gyors, olcsó, mégis laktató ételt könnyen eladták az éhes munkásoknak.
Népszerűsége ezután sem csökkent, sőt a gyorsétteremláncok megjelenésével az egekbe szökött. Az amerikaiak naponta átlagosan 2,4 hamburgert fogyasztanak el, ami évente közel 50 milliárd hamburgert jelent az országban. Nem véletlen tehát, hogy ha a hamburgerre gondolunk egyből Amerika, a McDonald’s, KFC és Burger King “szülőföldje” jut az eszünkbe.
De miért szeretjük ennyire a hamburgert? Egyrészt egy finom hamburgert megenni igazi élmény: kézzel, könnyen fogyasztható, otthon, egy étteremben és a strandon is ugyanolyan jól esik. Másrészt nagyon sokszínű: szinte minden országban megvannak az adott kultúrára jellemző variációk, mert könnyen személyre szabható.
És igen, léteznek vegetáriánus, vegán és gluténmentes verziók is!
Ha már gluténmentes…
A glutén egy fehérje, amit a búzában, árpában és rozsban találunk meg. Ez a fehérje felelős a tészta rugalmasságáért és a kenyér – vagy éppen hamburgerzsemle – puhaságáért, mivel segít megkötni a tésztában található vizet és levegőt.
Sajnos azonban nem mindenki élvezheti gondtalanul a gluténtartalmú ételeket. A gluténérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség, ami miatt az immunrendszer a glutént idegen anyagként azonosítja, és támadást indít ellene. Ez a támadás károsítja a vékonybél falát, ami felszívódási zavarhoz és egy sor más egészségügyi gondhoz vezethet. Emellett ismerünk nem cöliákiás gluténérzékenységet is, melynek hátterében leginkább funkcionális emésztési zavarok állnak, mely lehet átmeneti is.
Azok számára, akik gluténérzékenységben szenvednek, a gluténmentes diéta elengedhetetlen. A glutén teljes mellőzése nem csupán a kellemetlen tünetek elkerülése miatt fontos, hanem az általános egészségügyi állapot fenntartása érdekében is.
Nem kell mindenről lemondanod, ha gluténérzékeny vagy!
Van egy jó hírünk! Az kedvenc hamburgeredről gluténérzékenység esetén sem kell lemondanod! Bár a hagyományos hamburgerzsemlétől el kell búcsúznod – de léteznek olyan hamburgerbucik, amelyek teljesen gluténmentesek!
De még ha nem is vagy gluténérzékeny, akkor is érdemes kipróbálnod a gluténmentes zsemléket, mert könnyebben emészthetőek és megfelelő alapanyag válogatás eredményeképpen akár kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmazhatnak, valamint biztosíthatják az egészséges vércukorszintet. Sőt, a hasznos tápanyagtartalmuk gyakran magasabb, mivel olyan alternatív liszteket tartalmaznak, mint a mandulaliszt, a kókuszliszt vagy a quinoaliszt, amelyek rostokban, fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdagok!
Így tehát ha egészségtudatosan táplálkozol, vagy valamilyen betegség miatt figyelned kell a szénhidrátok felszívódására, minőségére, akkor is bátran fogyaszthatod a gluténmentes zsemléket!
A gluténmentes hamburger is lehet egy igazi ízbomba!
Ha gluténmentes hamburgert készítesz, az nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a finom és változatos feltétekről!
A zöldségekkel és salátákkal nem lőhetsz mellé! A ropogós salátalevelek és friss paradicsomszeletek a hamburger elengedhetetlen összetevői. Feldobhatod uborkával, grillezett paprikával és hagymával is. Ha még különlegesebb ízre vágysz, próbáld ki a karamelizált hagymát vagy az ecetes lilahagymát!
A fehérjét is rengeteg módon belecsempészheted a burgerbe. Ha a marhahús és bacon mellett kipróbálnál valami újat, válaszd a grillezett csirkemellet, a tofut vagy a vegán pogácsákat.
A hamburger sajttal az igazi! Szerencsére rengeteg laktózmentes sajt közül válogathatsz, ha netán a glutén mellett vagy helyett a laktózzal gyűlik meg a bajod. Ha pedig vegán étrendet követsz, számos növényi sajthelyettesítő közül válogathatsz, így nem kell lemondanod a „sajtburger”élményről sem!
Tuti tipp: Olvaszd meg a sajtot a húspogácsán! Hidd el, megéri!
Végül ne felejtsd el a szószokat sem! Itt érdemes figyelni az összetevőkre, mert néhány bolti ketchup vagy mustár tartalmazhat glutént, de már rengeteg gluténmentes változat is elérhető. A ketchup és a mustár mellett dobd fel a hamburgered fokhagymás majonézzel vagy gluténmentes BBQ szósszal!
Tökéletes megoldás: Szafi mindenmentes hamburger zsemle
Te is kedvet kaptál egy finom hamburgerhez, de szeretnéd egészségesen, következmények nélkül élvezni ezt a klasszikus gyorskaját?
Ha igen, akkor a Szafi Bakery mindenmentes hamburger zsemle a tökéletes választás számodra! Ez a gluténmentes (továbbá szója-, tej-és tojásmentes), lassan felszívódó szénhidrátokból álló szezámmagos hamburger zsemle igazi kincs a hazai street food világában. Nem csak hogy gluténmentes, de mentes minden gyakran gondot okozó allergéntől is, mint a tej, tojás és szója. Ráadásul 30%-kal csökkentett szénhidráttartalommal rendelkezik, így még az egészséges táplálkozás hívei számára is ideális választás. A lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően hosszan tartó energiát biztosít, így nem kell aggódnod a gyors vércukorszint-ingadozások miatt sem.
Ne mondj le a finom ízekről és emeld új szintre az otthoni hamburgerkészítést! Látogass el üzleteink valamelyikébe, ahol nem csak a mindenmentes zsemlét, de számos egyéb egészséges és finom terméket is megtalálsz.
Ha pedig minőségi és finom alapanyagokat keresel vagy érdekel az egészséges életmód, nézz szét weboldalunkon!