Barion Pixel
A webáruház böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni.

A matcha tea

A matcha tea

Találós kérdés: 70-szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban. Öregedésgátló csodaszernek tartják. Csökkenti a stresszt, segít ellazulni. Növeli az energiaszintet. Jótékony titkait hosszú évszázadokig őrizték a szamurájok. Szabad a gazda? A matcha tea.

A matcha tea története

A legelső teamagvakat orvosságként használták Japánban. Sokáig csak a papok, a nemesek és a szamurájok ismerték. „A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. “Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.” Eiszei szerzetes szavai tették közkinccsé 1211-ben. A japán buddhista szerzetesek a 12. században kezdték meg a termesztését. Így a matchát már több mint 950 éve a japánok zöld teájaként tartják számon.


Előállítás

A legmagasabb minőségű matcha Kyoto környékén terem, ahol a teacserje szamidori, okumidori és yabukita fajtáiról szüretelik hozzá az alapanyagot. A gjokuro előállításához hasonlóan, a szedés előtt 3 hétig árnyékolják a növényeket. Az árnyékban nevelkedő teacserjék hosszú, vékony szárat növesztenek, leveleik sötétebbek lesznek és magasabb lesz a klorofil és theanin-tartalmuk. Amellett, hogy az élettani hatásaira is pozitív hatással van az árnyékolás, az íze is édesebb lesz.

Fontos megjegyezni, hogy a matcha nem sima zöld tea őrlemény. A leszedett  levelek nagyon alapos szelektálási folyamaton mennek keresztül. Ebben a műveletben eltávolítják belőlük a fás részeket. Az így kapott zsenge levélhúst tenchanak nevezzük. A gyártás során a tencha kerül őrlésre, és ez különbözteti meg a matchát, a sima “mezei” zöld tea őrleménytől.


Ceremónia és konyhai matcha

A ceremónia matcha (ami manapság egyre ritkább), egy finomabbra hangolt ízvilággal rendelkezik. Elkészítése több mint ezer éves tradíció.  A recept, és az elkészítési eljárás buddhista kolostorok falai között csiszolódott tökéletesre. Maga a ceremónia egy nagyon komplex kulturális esemény. Szerencsére, ha ki szeretnéd próbálni, nem kell Japánba utaznod. Ma már kis hazánkban is van lehetőséged matcha ceremónián részt venni.

A konyhai matcha a ‘90-es évekből származik, de egy teljesen más liga mint a ceremónia matcha. Önmagában nem érdemes fogyasztani. Viszont ízesítheted vele a reggeli zabkásádat, és lattét is készíthetsz belőle. Oda kell figyelni, hogy csak jó minőségű teát használj. Nagyon érzékeny a tárolásra. Érdemes 2 hónap alatt elfogyasztani egy megbontott matchát, és addig is érdemes hűtőben tárolni.


Miért érdemes matcházni? 

  • Élénkítő hatása miatt. Ugyan tartalmaz koffeint, de más kötésben mint a kávéban. A zöld teából a koffein lassabban szabadul fel. A kávéból robbanásszerűen jut szervezetünkbe, ami ellen a test egyből védekezni kezd. A teánál ugyanez a hatás eltolt, így a szervezetnek sokkal barátságosabb, befogadhatóbb.
     
  • Nyugtató hatása miatt. Amellett, hogy élénkít, csökkenti stresszt. Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de  a matcha egyfajta nyugodt éberséget biztosít. Már maga az elkészítési szertartás is nyugtató hatással lehet rád. Amíg elkészíted 10-15 perc csendre, békességre biztosan számíthatsz.
     
  • Élettani hatásai miatt. Aminek se szeri, se száma. Amellett, hogy magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, számos civilizációs megbetegedéssel segít megküzdeni és gyorsítja az anyagcserét. Így a fogyásban is remek partnered lehet. Étkezés után, de sportolás előtt érdemes fogyasztani. Fontos azonban, hogy gyomorfekély vagy reflux esetén, vagy ha a reggeli előtti kávétól sem érzed jól magad, ne fogyaszd éhgyomorra! 


Reméljük, kedvet kaptál egy jó matcha teához!

Kattints, és máris kosaradba dobhatod a Szafi Reform Japán Matcha zöldteaport – miközben még többet megtudhatsz róla a termékleírásban!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog C-vitamin